fbpx
Uutiset

Vasemmistossa ennätystulos: Lähes kaksi kolmesta äänesti puheenjohtajasta

Lähes kaksi kolmesta vasemmistoliiton jäsenestä on äänestänyt puolueen puheenjohtajasta käydyssä neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä.

Vasemmistoliiton järjestö- ja kunnallissihteeri Mikko Koikkalainen on tyytyväinen 67 prosentin äänestysaktiivisuuteen.

Perjantaina päättyvässä postiäänestyksessä on Koikkalaisen mukaan annettu noin 6 700 ääntä. Vasemmistoliiton jäsenmäärä on noin 10 000.

Koikkalainen kertoo odottaneensa vielä vähän korkeampaa äänestysaktiivisuutta. Hän on kuitenkin ilahtunut siitä, että vasemmistoliiton jäsenäänestyksen tulos sijoittuu puolueiden neuvoa-antavien äänestysten kärkipäähän.

Vasemmistoliiton jäsenvaalin aktiivisuus on jopa korkeampi kuin vihreiden viiden vuoden takaisessa vastaavassa äänestyksessä, jolloin äänestysprosentti nousi 65 prosenttiin.

Vasemmistoliiton uuden puheenjohtajan nimi voi käytännössä ratketa jo maanantaina, kun jäsenäänestyksen tulos julkistetaan.

Vaikka jäsenäänestyksen tulos ei ole sitova, ovat puheenjohtajaehdokkaat sitoutuneet siihen varsin vahvasti.

Puheenjohtajaehdokkaista ensimmäisen kauden kansanedustaja Li Andersson on kertonut luopuvansa ehdokkuudesta, jos ei voita jäsenäänestystä.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen on kertonut kunnioittavansa jäsenäänestyksen tulosta.

Toisen kauden kansanedustaja Jari Myllykoski puolestaan on todennut, että hän vetäytyy, jos joku toinen saa yli puolet äänistä.

Helsingin Sanomien kahden viikon takaisessa mielipidemittauksessa vasemmistoväen ehdoton suosikki puheenjohtajaksi oli Li Andersson.

Jäsenäänestysten sitovuus keskusteluttaa vasemmistoväkeä todennäköisesti lisää puoluekokouksessa. Puoleen tavoiteohjelmassa ehdotetaan yhdistyslakiin muutosta, joka mahdollistaisi sitovien jäsenäänestysten järjestämisen.

Tavoiteohjelman mukaan myös Suomessa järjestettävät kunta- ja valtakunnan tason kansanäänestykset pitäisi voida järjestää sitovina.

Puoluekokousväkeä puhuttanee myös euroon ja Euroopan keskuspankin toimintaan liittyvät asiat.

Keskustelun pohjustuksena vasemmistofoorumin ajatuspaja julkaisi aiemmin tällä viikolla pamfletin Euro kuntoon tai eurosta ulos. Raportin kuuluisin kirjoittaja on Kreikan entinen valtiovarainministeriYanis Varoufakis .

Myös perustulosta ja turvallisuuspolitiikasta odotetaan kuumia puheenaiheita.

Neuvoa-antava jäsenäänestys on aktivoinut puoluekenttää niin, että pelkästään tänä vuonna puolueeseen on liittynyt 800 uutta jäsentä.

Koikkalainen uskoo, että ensi viikolla päästään keskustelemaan myös puheenjohtajataiston varjoon jääneistä varapuheenjohtaja- ja puoluesihteeriehdokkaista.

Vasemmistoliiton kolmipäiväinen puoluekokous alkaa ensi perjantaina Oulussa. LM-HäSa

Menot