fbpx
Uutiset

Vasikankarkua kevein eväin

Televisiouutisten ristiretki maataloustukiaisten tiheään viidakkoon tuotti vuodenvaihteessa kummallisia tuotoksia. Kansakuntaa säväytti uutinen vasikkarallista.

Esitetyn perusteella katsoja jäi käsitykseen, että vasikoita kärrätään etelästä Kittilään kasvatettaviksi ja teurastettaviksi Kuopioon ihan vain siksi, että Lappiin maksetaan parempia tukia kuin muualle.

Jo pienellä perkaamisella uutisen kärki olisi taittunut niin, ettei siitä olisi ollut enää mihinkään, mutta kauna myy.

On totta, että kittiläläisestä teurashiehosta saa tukea 447 euroa, hauholaisesta lehmämullista vain 121 euroa. Mikäli joku kokee tilanteen verisenä vääryytenä, hän voi ostaa Lapista tilan ja ryhtyä rikastumaan. Niitä on siellä viljalti kaupan, siitä vaan.

Kun sekä tuottajat että ruokateollisuus ovat ottaneet melko tosissaan vaatimukset tuotannon tehostamisesta ja tilakokojen kasvattamisesta, jotta kuluttajahinta ei nousisi liikaa, sellainen ei näykään kelpaavan.

Kittiläläistilalle tuodaan vasikoita kaukaa vain siksi, ettei niitä ole lähiseudulla. Lappi, kuten nyttemmin koko Suomi ovat lihan alituotantoaluetta.

Koko läänissä tuotetaan muuta kuin poronlihaa vain nelisen miljoonaa kiloa vuodessa. Moni vankka maatalouskunta, Somero ehkä Tammela ja Janakkalakin yltävät samaan kuin koko Lappi.

Tämän takia siellä eikä koko Pohjois-Suomessa ole enää ainoatakaan merkittävää teurastamoa. Kittilän elikot ajetaan Kuopioon vain siksi, ettei lahtipenkkiä ole lähempänä.

Näppärät televisiotoimittajat hehkuttivat vasikkarallillaan lisää ja kävelyttivät niin ministerin kuin talonpoikaisjohtajan miinaan.

Se posahti sekä maatalousministerin ja MTK:n puheenjohtajan silmille. Molemmat vaativat tukijärjestelmän muutosta, koska siitä on löytynyt lihanaudan mentävä porsaanreikä.

Kommentit olivat hätäisiä tai sitten ne oli pätkitty “linjan” mukaisiksi.

Vilppiä ja keinottelua ei ole kenenkään syytä puolustaa, mutta kyllä herrojen olisi pitänyt tietää oikeat syyt, miksi mulliralli on käynnissä.

Kaiken lisäksi kysymys on yksittäistapauksesta, vain muutamasta sadasta naudasta, joita sentään koko maassa on vielä liki miljoona päätä.

Niiden takia tuskin muutetaan koko EU:n tukijärjestelmää. Ammattimiesten puhe ihmetyttää.

Sitä, että demarien päivystävä maatalouspoliitikko Minna Lintonen otti lujasti kantaa tuntematta asiaa pintaa syvemmältä, ei ole syytä ihmetellä.

Hänen kuuluukin kantaa uljaasti edeltäjänsä ministeri Kari Rajamäen velvoittavaa perintöä ja poistaa varmistin heti kuultuaan sanan maatalous.

Arkitodellisuus ja juhlapuheet lähiruuasta eivät käy yksiin. Sadat lähiruokaprojektit ovat hentoisia lieveilmiötä, kun keskittynyt kauppa ja teollisuus jyräävät.

Pieni ei ole aikoihin ollut kaunista, ei ainakaan kilpailukykyistä. Elintarvikkeet taittavat pitkiä taipaleita maakunnasta, maasta, jopa maanosasta toiseen.

Se, että ostokset haetaan lähikaupasta, ei tee niistä lähiruokaa, vaikka joku niin saattaa vielä uskotella.

Sinisilmäisillä lähiruokaprojekteilla ei ruoka- ja mullirallia suitsita, ei myöskään television uutisilla.

JUKKA VIITANIEMI

Mikäli joku kokee tilanteen verisenä vääryytenä, hän voi ostaa Lapista tilan ja ryhtyä rikastumaan.

Menot