fbpx
Uutiset

Vastakkainasettelun aika on ohi

Eduskunnan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) totesi 22.3. Yleisradion aamutelevisiossa, että maan hallituksen hajoaminen oli lähellä maataloustukikiistan takia. Anttila sanoi, että kolme keskustaministeriä oli harkinnut erota hallituksesta.

Toisaalta myöhemmin samana päivänä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ihmetteli ja vähätteli puheita kahden päähallituspuolueen kireistä väleistä.

Mielestäni Backmanin kannanotto on hämmentävä, kun sitä vertaa Anttilan toteamukseen kolmen keskustaministerin mahdollisesta eroamisesta.

Tosiasia lienee, että tilanne hallituksessa on jännittynyt.

Kyse on EU-tukien leikkausten korvaamisesta tuottajille. Maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestö MTK vaatii täysimääräistä korvausta unionitukien menetyksistä. Jos tukimuutoksia ei korvattaisi, syntyisi Suomen maatalouden ympäristöohjelmaan jopa 130 miljoonan euron aukko.

Maaseudun ympäristöohjelmaan käytettiin viime vuonna noin 177 miljoonaa euroa. Ympäristöohjelman myötä lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttö on vähentynyt.

Esimerkiksi fosforiravinteita käytetään nykyään maatiloilla 60 prosenttia vähemmän kuin viisitoista vuotta sitten. Myös typpiravinteiden käyttö on vähentynyt merkittävästi.

Mielestäni vastakkainasettelun aika on ohi tässäkin asiassa. Kyse on unionin laajentumisesta aiheutuvan lisälaskun tasaamisesta ja maaseuturahojen käytöstä. Kyse on myös ympäristöohjelmasta ja ympäristöpolitiikasta. Mielestäni kotimainen elintarviketuotanto tulee taata jatkossakin.

Jorma Heikkilä

diplomi-insinööri

valtuutettu (kok.)

Kaupunginhallituksen jäsen

Riihimäki

Menot