fbpx
Uutiset

Vastarintaliikkeen edustajat aikovat pyytää lakkautuspäätöksestä valituslupaa KKO:sta

Turun hovioikeus päätti syyskuun lopussa lakkauttaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen-osaston. Hovioikeuden päätös ei ole toistaiseksi saanut vielä lain voimaa.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen-osaston lakkautusta puitiin Turun hovioikeudessa elokuun lopussa.

Kansallissosialistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Suomen-osaston edustajat ovat aikeissa pyytää valituslupaa korkeimmalta oikeudelta (KKO) yhdistyksen lakkauttamisasiassa.

Turun hovioikeus määräsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautettavaksi syyskuun lopussa. Samassa yhteydessä lakkautettavaksi määrättiin Pohjoinen perinne ry, koska oikeus katsoi yhdistyksen liittyneen läheisesti PVL:een.

Vastarintaliikkeen ja Pohjoisen perinteen asianajaja Tommi Koivistoinen kertoo tiistaina Lännen Medialle, että valitusluvan pyytäminen KKO:lta “näyttäisi jo varmalta”.

– Perusteina ovat perusoikeuspunninta ja tämän tilanteen harvinaisuus, Koivistoinen sanoo.

PVL:n tapausta käsiteltiin hovioikeudessa elokuun lopussa. Välittömästi suullisten käsittelyjen jälkeen PVL:n Suomen-osaston johtaja Antti Niemi kertoi LM:lle olevansa valmis viemään asian korkeimpaan oikeuteen asti, jos hovioikeus päätyy lakkauttamaan PVL:n.

Hovioikeus: PVL toiminut vastoin lakeja ja hyviä tapoja

Turun hovioikeus päätti lakkauttaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, koska sen toiminnan katsottiin olevan vastoin lakeja ja hyviä tapoja. Lakkautusta on riitaoikeudenkäynnissä ajanut Poliisihallitus. Vuonna 2008 perustettu vastarintaliike on toiminut Suomessa rekisteröimättömänä yhdistyksenä.

Hovioikeuden päätökseen vaikuttivat tuomion mukaan muun muassa PVL:n Suomen-osaston juutalaisvastaiset, fasismia ihannoivat ja seksuaalivähemmistöjä loukkaavat kannanotot.

– PVL:n toiminta on vihapuheen kaltaista erityisesti juutalaisvastaista propagandaa ja holokaustin vähättelemistä, oikeuden perusteluissa todetaan.

Hovioikeus katsoi, ettei järjestö näiltä osin nauti sananvapauden suojaa. Samaan tulokseen päätyi syksyllä 2017 myös Pirkanmaan käräjäoikeus, joka niin ikään päätyi lakkauttamaan vastarintaliikkeen.

PVL:n ja Pohjoisen perinteen edustajat vaativat jo hovioikeudessa lakkautuspäätöksen hylkäämistä, ja he ovat alun alkaen kiistäneet Poliisihallituksen kanteen vaatimukset.

Hovioikeuden päätöksestä on valitusaikaa marraskuun loppuun saakka. Hovioikeus ei vielä tiistaina ollut vastaanottanut asiaa koskevia valituskirjelmiä. KKO:n käsittelyajat valituslupa-asioissa on perinteisesti useita kuukausia.

Menot