Uutiset

Vastasyntyneiden tehohoito on ollut vuosia ylikuormitettu

Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla on hetkellisesti rauhallista, sillä helmikuun aikana on kotiutettu jatkohoitoa saaneita keskosia. Yleensä tilanne ei ole näin hyvä. Osastolla on viisi potilaspaikkaa, mutta osastolla saattaa olla samaan aikaan jopa yli kymmenen pientä potilasta.

– Tammikuussa osaston kuormitus oli yli 120 prosenttia eli viidellä potilaspaikalla hoidettiin keskimäärin seitsemää vauvaa, ylilääkäri Arja Tomminen kertoo.

– Käytännössä on niitä hetkiä, jolloin osastolla on kolme lasta, mutta välillä hoidamme taas kahtatoista vauvaa samaan aikaan, osastonhoitaja Marja Koljonen lisää.

Osaston ylikuormitus on jatkunut ylilääkäri Tommisen mukaan jo vuosia.

– Tämä sairaala valmistui vuonna 1978 ja meidän yksikössämme on tehty vain pieniä tilamuutoksia näiden vuosien aikana. Tilat ja henkilökunta on mitoitettu viiden potilaan mukaan, vaikka toimintamme on muuttunut ratkaisevasti viime vuosien aikana, Tomminen sanoo.

Osaston ruuhkautuminen johtuu muun muassa siitä, että synnytysten määrä on lisääntynyt alueella ja yhä pienempinä syntyneet lapset selviävät hengissä. Vauvojen hoitoaika osastolla vaihtelee päivästä useampaan kuukauteen.


Osasto remonttiin lähivuosina

Arja Tommisen mukaan vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosaston remontointi on vasta suunnitteluvaiheessa.

– Remontin pitäisi tapahtua lähivuosina. Potilaspaikoista ei ole vielä tehty päätöstä, mutta toivottavasti niitä lisätään vastaamaan nykyisiä tarpeita. Myös lisää henkilökuntaa kaivattaisiin, Tomminen sanoo.

Täyteen ahdettu osasto vaikuttaa myös vastasyntyneiden perheisiin. Marja Koljosen mukaan jokaisen potilaan vanhemmat pääsevät kuitenkin hoitamaan lastaan niin paljon kuin se esimerkiksi tehohoidon aikana on mahdollista.

– Toivomme, että osastollemme tehtäisiin remontissa uusia perhehuoneita, joissa perheet voisivat viettää paremmin aikaa vastasyntyneiden kanssa, Koljonen sanoo.

Arja Tommisen mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan toivotaan myös tiloja pienten lasten teho-osastolle. Tällä hetkellä Hämeenlinnassa ei ole lasten tehohoitopaikkoja, ja esimerkiksi alle yksivuotiaat lapset joudutaan nyt lähettämään tehohoitoon Tampereelle.


Yhteistyötä Tampereen kanssa

Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosaston toiminta on päivystyksellistä, sillä potilaiden määrää ei voida koskaan tarkkaan ennustaa.

– Aamulla voi olla todella rauhallista, mutta keskipäivällä saattaa olla jo tupa täynnä tai päinvastoin. Henkilökuntaresurssin suunnittelu ennakolta yksikössä on sellainen akateeminen arvaus, Marja Koljonen sanoo.

Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla työskentelee kaksi tai kolme sairaanhoitajaa työvuorossa. Lasten ja nuorten yksikön sisällä työntekijöitä voidaan tarvittaessa siirtää sinne, missä kiire on kovin.

Alle 32-viikkoisina syntyvät lapset pyritään synnyttämään Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, jonne ohjataan myös riskisynnyttäjät. Tampereella syntyneet hämäläisvauvat siirretään kuitenkin mahdollisimman pian Kanta-Hämeen keskussairaalaan lähemmäs omaa kotia ja vanhempia.

Ylilääkäri Arja Tommisen mukaan yhteistyö Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa toimii molempiin suuntiin.

– Silloin kun Tampereella on kiireistä ja meillä rauhallista, saatetaan Tampereelta lähettää vauvoja hoitoon. Alueellinen yhteistyö on hyvin tärkeää, Tomminen sanoo. (HäSa)

Mainos