fbpx
Kolumnit Uutiset

Vastustamalla ja valehtelemalla valtaa

Valtaa on vaikea saada, mutta vallassa pysyminen ja vastuunkanto se vasta vaikeaa onkin.

Tämän tosiasian eteen ovat joutuneet perussuomalaiset. Vastuunkanto on vienyt kannatuksesta yli puolet.

Pettyneille äänestäjille on nyt mahdoton selittää uskottavasti, miksei Kreikan kolmatta tukipakettia torpattukaan kuten luvattiin, maahanmuuttoa padottu tai eläkeläisten ja veteraanien asemaa kohennettu.

Kaikki kunnia kuitenkin perussuomalaisille, vallassa ollaan ja vastuuta kannetaan. Ainakin seuraaviin vaaleihin asti.

Toki hallitusvastuusta luopuminen ja uudet vaalit konkretisoisivat nyt suosion alamäen.

Persut elävätkin pakkoavioliitossa ministerisalkkujensa kanssa.

Ei tuo vallan hamuaminen pupulla ja potaskan puhumisella ole vain pohjoisen perukoilla opittua. Isossa maailmassa kaikki tehdään vielä isommin.

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Donald Trump se vasta hurjia puhuu. Islaminuskoisille porttikielto Yhdysvaltoihin, Meksikon rajalle muuri, jonka Meksiko saa maksaa tai Kiinalaisille tuontituotteille 45 prosentin tulli.

Tuollaisilla puheilla on hyvin vähän tekemistä tosiasioiden kanssa. Ihan samoin kuin sillä väittämällä, että World Trade Centerin romahtamista olisi New Jerseyssä hurrannut tuhansia islaminuskoisia ihmisiä.

Kukaan muu ei hurraamista nähnyt kuin Trump omassa mielikuvituksessaan.

Pääasia hänellä ei olekaan totuudessa pysyminen, vaan suosion kalastelu. Keinoista viis, vaikka konservatiivien puoluejohto katsookin menoa kauhunsekaisin tuntein.

Kampanjoinnin alussa puhuttiin Trumpista kuplana ja vitsinä. Ei puhuta enää. Hän on varteenotettava presidenttiehdokas ja kova haastaja Hillary Clintonille.

Vastustaminen ja valehtelu ovat politiikassa kova sana. Johtopäätöstä vahvistaa tuo Iso-Britannian ero EU:sta. Eroa ajaneiden väittämät perustuivat suurelta osin valheisiin.

Konservatiivien EU-eron johtohahmo Boris Johnson ilmoitti luopuvansa politiikasta. Samoin teki Ukipin eli populistipuolueen johtaja Nigel Farage. Kaksikon mielestä työ on tehty. Todellisuudessa se vasta alkaa, eivätkä edes Johnson ja Farage usko, että heidän väittämänsä asiat voisivat toteutua edes osittain.

Mitä tästä kaikesta ajattelevat äänestäjät? Poljetaanko nyt loputkin politiikan uskottavuuden rippeet populismin suohon?

Menot