fbpx
Uutiset

Vastuu on merkittävä haaste

Kun ihmistä pyydetään virallisesti jatkamaan vastuullisessa tehtävässään nykyisen toimikautensa päättymisen jälkeen, ihminen ilmoittaa suhtautuvansa pyyntöön suurella vakavuudella.

Tässä tilanteessa sekä pyynnön esittäjä seurueineen että vastuullisessa tehtävässä oleva ihminen ovat seisaallaan. On myös tapana, että kättely on tässä vaiheessa jo suoritettu. Huoneen ovesta on asteltu sisään ryhdikkäästi ja elehtimättä. Tilaisuuden arvokkuus näkyy myös henkilöiden pukeutumisessa. Kädet on pesty.

Ihminen toteaa esitetyn pyynnön antavan aihetta perusteelliseen harkintaan. Hän lausuu päättymässä olevan toimikautensa olleen monella tavoin muutosten sävyttämää aikaa ja näkevänsä edessä uusia haasteita, joihin vastaamisen kannalta jatkuvuuden merkityksen korostamista ei kyllin voi tähdentää.

Lyhyen tauon pidettyään ihminen mainitsee kentän. Käynnistymässä olevan vakavan pohdinnan kannalta hän sanoo näkevänsä kentän tahdon merkityksen suunnattoman suurena.

Paikalla olijat jatkavat tilaisuuden läpiviemistä edelleen seisaallaan. Mieshenkilöt pitävät käsiään levollisesti yhdessä hieman vyönsoljen alapuolella. Sormia ei missään nimessä heilutella. Myöskään hyräilyä ei tässä tilanteessa pidetä suotavana. Jos hilsettä esiintyy, se on harjattu pois ennen tilaisuuden alkua.

Ihminen mainitsee joitakin näkökohtia, joita pitää vastuullisen harkinnan kannalta tärkeinä. On tapana tuoda esiin perheen tuen merkitys ja korostaa sitä painokkaasti. Jos kotona on kotieläimiä kuten marsuja tai liskoja, niitä ei kuitenkaan mainita erikseen.

Ihminen on vakavan näköinen. Kahvia ei vielä juoda. Kahvileipänä on wieneriä. Seurue seisoo pystyasennossa puolikaaressa ihmisen edessä. Kukaan ei nyt valita pissahätää ja poistu.

Ihminen tähdentää kokevansa tehtävänsä raskaana mutta näkevänsä sen yhteiskunnallisena velvollisuutena, jota hän ei milloinkaan ole halunnut kaihtaa.

Osa seurueesta nyökyttelee. Seisomista jatketaan. Sana “haaste” tulee mainituksi vielä neljä kertaa. Jatkuvuus on tärkeää. Pöydässä olevat astiat tiskataan vasta tilaisuuden jälkeen. Murusia on sitten ympäri huonetta, niissä on siivoojalle haastetta. “Taas viinereitä”, siivooja sanoo, “voi paskan marjat”.

Ihminen ilmoittaa ilmoittavansa harkintansa tuloksista harkinnan jälkeen.

Tilaisuuden virallinen osuus on näin päättynyt. Vyönsolkien alapuolelta kohoaa käsiä valmiina taas kättelemään ihmistä. Ihminen suuntaa katseensa kohti seuraavaa toimikautta. Kahvia juodaan sekä mustana että kerman kanssa. Puheenaiheista mainittakoon sieniruuat.

Illalla mennään kotiin ja pannaan vaatteet pyykkiin. Sukat pestään kirjopyykissä, mutta paidat vaativat valko- tai peräti hienopesun. Se on haaste kotiväelle, joka kuitenkin tuntee vastuunsa eikä valita.

TAPIO LAHTINEN

Menot