fbpx
Uutiset

Vastuu päätöksestä ja päättämättömyydestä

Jokunen aika sitten lehdessä oli uutinen, että suunniteltua Rapamäentien liittymän sulkemista ei toteuteta kovan vastustuksen vuoksi. Toteutuikohan siinä tuttu tosiasia, että kovimmin huutanut voitti ja muut olivat väärässä?

Liittymän sulkemisen lähtökohtana on ollut turvallisuus. Liittymän käyttäjä ymmärtää varsin hyvin sulkemisajatuksen.

Kevyen liikenteen väylältä syöksyy pyöräilijöitä kovalla vauhdilla mäkeä alas samalla kun autoilija yrittää päästä Ahvenistontielle Rapamäentieltä. Kevyenliikenteen väylän ja Ahvenistontien väliin mahtuu vain yksi auto, mikä mitä todennäköisimmin joutuu pysäyttämään ja odottamaan pääsyä vilkkaalle Ahvenistontielle.

Seuraavaksi tuleva auto saattaa pysähtyä keskelle kevyen liikenteen väylää ja pyöräilijät ovat hätää kärsimässä ja erittäin vaarallisessa tilanteessa. Pyöräilijälle koko Ahvenistontien viereinen kevyen liikenteen väylä on muutenkin vaarallinen, sillä Taimistontie on etuajo-oikeutettu pyöräilijöihin nähden.

Taimistontietä Ahvenistontielle ajettaessa kevyen liikenteen väylän ja Ahvenistontien väliin mahtuu kaksi autoa, mutta kolmas on jo liikaa ja peittää pyörätien.

Huomioitavaa on, että pyöräilijälle ei etukäteen merkillä ilmoiteta, että risteyksessä on kolmio lumen alle maalattu ja muutenkin haaleasti ja rikkonaisesti hahmottuva. Väylällä on erittäin vilkas liikenne mm. koululaisten reittinä.

Rapamäentien liittymäsuunnitelmaa on pyöritelty kauan. Suunnitelman aikana alueelle on noussut 18 asunnon rivitaloyhtiö, mutta heidän mielipidettä ei risteysasiassa ole kysytty. Uudet asukkaat pitävät turvallisuutta tärkeimpänä asiana ja ovat valmiit autoillaan muutaman sadan metrin lisämatkaan. Mielipide on saman suuntainen kuin suunnittelijoidenkin viimeinen ehdotus.

Koko prosessiin liittyi myös asemakaavan muutos. Liittymäjärjestelyjen vaihtokauppana tuli muutoksia tontteihin. Jäikö asemakaavamuutos tonttien osalta voimaan ja asian ydin turvallisempi liittymä hautautui? Tältä ainakin Rapamäentien perukoilla asuvasta tuntuu. Ihmetyttää, jos virkamiehet/päättäjät antavat asian hautautua asukkaiden kinastelun vuoksi. Vastuullisen tulisi nähdä tilanne turvallisuuskysymyksenä ja siihen pitäisi tehdä jonkinlainen parantava ratkaisu.

Esimerkiksi varoitusmerkkien asentamisia, pumpseja, nopeusrajoituksia ja jopa liikennevaloja. Samalla pohdinnalla kannattaisi tutustua Taimistontien ja kevyenliikenteen risteyksen kauhuihin. Varoitusvilkut Rapamäentien risteyksen kohdalla helpottaisivat myös Ahvenistontien ylitystä suojatiellä. Joka aamu saa pelätä alamäkeä ylinopeudella laskettelevia tai ylämäkeen kiihdyttäviä ajoneuvoja.

Pumpsit, valot jne. ratkaisut kannattaisi tehdä ennen kuin saamme lukea lehdistä ikäviä yliajouutisia suojatiellä. Päättämättömyys on huonoin ratkaisu.

S. Parkkonen

Hämeenlinna

Menot