Kolumnit Uutiset

Väsymätön Väyrynen jatkaa linjallaan

Mitä yhteistä on Paavo Väyrysellä ja seepralla?

Kummallakin on asia, josta eivät pääse irti: seepra raidoistaan ja Paavo poliittisista tavoistaan.

Viimeisin Väyrysen hanke on kansalaisaloite Suomen euroalueesta eroamisesta ja kaksoisvaluutan käyttöönotosta.

Kansalaisaloite on tarkoitettu nimensä mukaisesti kansalaisille. Kansanedustaja ei voi aloitetta tehdä, mutta Väyrynen europarlamentaarikkona toki voi.

Väyrynen kampanjoi aloitteensa puolesta vierittämällä talousahdinkomme syyksi euron.

Väyrysen mielestä asiantuntijoiden kriittiset lausunnot euroon liittymisen vaaroista sivuutettiin ja tehtiin poliittisia ratkaisuja.

Väyrynen on kulkenut koko ajan eri polkuja kuin puoluejohto. Kun Esko Aho pääministerinä vei Suomen Euroopan unionin jäseneksi, hän vastusti liittymistä kaikin tavoin ja lopulta viritti ns. jarrutuskeskustelun, jolloin päätöksemme venyi yli Ruotsin ratkaisun.

Väyrynen ei peräänny tuumaakaan, vaan sanoo olleensa täysin oikeassa silloin ja nyt. Paavo nostaa mieluusti esiin 18 vuotta sitten julkaistun kirjansa, jossa hän visioi euron ongelmia. Kiistämättä monet niistä ovat käyneet nyt toteen.

Väyrysen ajama euroero ei sen paremmin Suomen Pankin kuin valtiovarainministeriön asiantuntijoiden mielestä ole realismia.

Suomen talous on sidottu EKP:n rahapolitiikkaan. Ero olisi hyvin dramaattinen paitsi taloudellisesti myös poliittisesti, eikä eroon eurosta ole mitenkään varauduttu.

Kreikassa kaksoisvaluutan käyttöä tutkittiin, mutta operaatio todettiin äärettömän kalliiksi ja hankalaksi.

Asuntovelallisille euroero tietäisi korkojen nousua ja tuontihintojen kallistumista valuutan devalvoituessa reippaasti.

Väyrynen ei voi väittää, että Nokian kännykkäbisneksen loppuminen tai yhteensä yli kahdenkymmenen sellu- ja paperitehtaan alasajo olisivat euron syytä, eikä ero yhteisvaluutasta korjaa rakenteellisia ongelmiamme.

Väyrynen ei tosissaan usko euroeroon. Hänet ministerikaavailuissa sivuuttanutta puoluejohtoa mies kuitenkin näpäyttää ja kerää irtopisteitä.

Eikä Paavo ole erehtymätön, kuten itse todistelee. Siitä on mustaa valkoisella vaikkapa hänen vuonna 1988 julkaistussa väitöskirjassaan. Neuvostoliitto ei hajoa ja Euroopan kahtiajako on pysyvä, hän kirjoitti.

Vuotta myöhemmin rautaesirippu repesi ja Euroopan yhdentyminen alkoi.

Päivän lehti

7.4.2020