Uutiset

VATT: Työttömyysturvan 300 euron suojaosa ei lisännyt merkittävästi työskentelyä

Helsinki
06.07.2018, 08:30

Kotimaa

Reilut neljä vuotta käytössä ollut työttömyysturvan suojaosa ei ole lisännyt merkittävästi työttömien työskentelyä, osoittaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) selvitys.
Suojaosan myötä työtön voi ansaita enintään 300 euroa kuukaudessa ilman, että työskentely vähentää työttömyysetuuden määrää. Vuoden 2014 alussa voimaan tulleen lakimuutoksen tavoitteena oli kannustaa työttömiä ottamaan vastaan lyhytaikaisia ja osa-aikaisia töitä.
VATT:n selvityksen mukaan suojaosan käyttöönotto paransi kyllä kannustimia ottaa vastaan työtä. Työskentely ei kuitenkaan merkittävästi lisääntynyt, koska kannustimet olivat jo ennen suojaosan käyttöönottoa hyvät, kertoo VATT:n tutkimusprofessori, tutkimusohjaaja Tomi Kyyrä STT:lle.
Kannustimet olivat VATT:n mukaan jo valmiiksi hyvät johtuen sovitellun päivärahan anteliaisuudesta.

Työttömät naiset työskentelevät miehiä useammin

Työttömyyden aikainen työskentely on yleisempää naisille kuin miehille, selvityksessä ilmeni. Työttömyyden aikaisella työskentelyllä tarkoitetaan työskentelyä työttömyysturvan varassa. Tämä on ylipäätään yleistynyt koko 2010-luvun jo ennen suojaosan käyttöönottoa, selvityksessä kerrotaan.
Osittaisen työllistymisen kannustimet ovat erityisen hyvät ansiosidonnaista päivärahaa saaville, jotka eivät tyypillisesti saa muita tulosidonnaisia etuuksia. Sen sijaan kannustimet voivat jäädä heikoiksi peruspäivärahan ja työmarkkinatuen saajille, joiden kotitaloudet saavat tarveharkintaisia sosiaalietuuksia, VATT kertoo.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi