Uutiset

Vattenfall ahneena

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutetuille jaettiin pari viikkoa sitten Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisema uunituore tutkimus suurten kaupunkien palvelukustannuksista toissa vuonna.

Siinä verrataan, montako euroa asukasta kohti käytetään 16 suurimmassa kaupungissa sosiaali-, terveys-, koulutus- ja kulttuuripalveluihin.

Tässä joukossa Hämeenlinna sijoittuu useimmiten kaupunkien keskiarvon alapuolelle eli Hämeenlinnassa tuotetaan kaupunkilaisille monet peruspalvelut muita kaupunkeja halvemmalla.

Tämä on tietenkin iloinen asia, jos se osoittaa palvelujen tuottamisen tehokkuutta. Toisaalta voi kysyä, mihin loput rahat sitten törsätään.

Varsinaisen järkytyksen ainakin allekirjoittaneelle tuottivat kirjassa olevat tilastot asumisen kustannuksista ja etenkin niissä olevat vertailut sähkön hinnoista.

Energiamarkkinaviraston kokoamat tiedot osoittavat, että sähkön kokonaishinnat ovat esimerkiksi kerrostaloasukkaalle Hämeenlinnassa jopa kymmeniä prosentteja kalliimmat kuin useimmissa vertailukaupungeissa.

Esimerkiksi Lahden, Oulun ja Kuopion asukkaat saavat sähkönsä lähes 40 prosenttia hämeenlinnalaisia halvemmalla. Huh-huh! Sähkön kokonaishintaan sisältyvät siirto- ja energiamaksut.

Hämeenlinnalaiset maksavat korkeimpia maksuja molemmista. Vuodesta 2003 hintaerot ovat jopa kasvaneet. Tämän hetken tilanne näkyy netissä osoitteessa www.energiamarkkinavirasto.fi/calc1.asp.

Tutkimus osoittaa, että sähkön hinta on kalleinta niissä kaupungeissa, jotka ovat myyneet energialaitoksensa ulkopuolisille yhtiöille.

Se osoittaa myös, että ehdottomasti törkeintä ahneutta ja kiirettä Hämeenlinnan Energian ostohinnan takaisin keräämiseksi hämeenlinnalaisilta harrastaa Vattenfall. Muuta perustetta hintakiskontaan en näe olevan.

Reijo Martikainen

kaupunginvaltuutettu (vas.)