fbpx
Uutiset

Vattenfallilla tilipäivä Suomessa

Ruotsin valtion omistaman energiayhtiö Vattenfallin viitisentoista vuotta kestänyt Suomen-retki on päättymässä. Jo jonkin aikaa myynnissä olleista osakkeista julkistettiin perjantaina kauppasopimus. Sen myötä Vattenfallin Suomessa omistamat sähkönjakeluverkko sekä kaukolämpöyhtiö siirtyvät ensi vuonna Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sekä kansainvälisten pääomasijoittajien Goldman Sachs capital partnersin sekä 3i Infrastrucuturen muodostaman yhteenliittymän omistukseen. Ilmarisen osuus konsortiosta on kymmenen prosenttia.

Vattenfall jää Suomen sähkön myyjäksI, ja se omistaa edelleen kymmenkunta pienehköä vesivoimalaa.

Kauppahinnalla 1,54 miljardilla eurolla vaihtavat omistajaa Vattenfall Verkko oy:n yli 60 000 kilometriä sähkölinjoja, joiden kautta sähkönsä saa noin 400 000 asiakasta. Omistajaa vaihtaa myös Vattenfallin lämmöntuotanto, joka on vastannut muun muassa Hämeenlinnan kaukolämmöntuotannosta.

Vattenfall rantautui Suomeen vuonna 1995. Sen ensimmäinen iso ostos oli pääasiassa kuntien omistama Hämeen Sähkö oy. Nopeasti edenneen kaupan junaili seinäjokelainen liikemies Vattenfallin toimeksiannosta. Kunnat saivat osakkeistaan yhteensä 900 miljoonaa tuolloista markkaa. Kauppasummalla ne lyhensivät velkojaan, rakensivat muun muassa kouluja ja kuluttivat osan juokseviin menoihinsa.

Tuolloin kauppaa arvosteltiin ankarasti ja myyntiä pidettiin lyhytnäköisenä. Osakekaupassa ei kuitenkaan ollut mitään hämärää, vaan se tehtiin lakien ja asetusten mukaisesti.

Alusta pitäen oli tiedossa, että Vattenfall tuli juuri avautuneille sähkömarkkinoille saadakseen sijoitukselleen kelpo tuoton. Viidentoista vuoden aikana Hämeen Sähköstä ei ole jäänyt mitään jäljelle. Vanhat toiminnot pilkottiin, yhtiöitettiin, myytiin, ulkoistettiin tai lopetettiin muutamassa vuodessa.

Vattenfall on koko Suomen retkensä ajan ollut toistuvat arvostelun kohteena. Pitkäkestoiset sähkön jakeluhäiriöt, vaikkakin luonnonvoimien aiheuttamat, on pistetty verkkoyhtiön piikkiin. Arvostelussa sähkölinjojen huonosta hoidosta ja asentajapulasta on ollut myös oikeutettua kritiikkiä.

Vattenfall on tehnyt Suomessa hyvää tulosta ja käärii vielä sievoisen summan myydessään omistuksensa. 1,5 miljardin kauppasumma on huikea verrattuna siihen, mitä yhtiö aikoinaan ostoksistaan Suomessa maksoi.

Uuden omistajan, LNI Acquisition -konsernin omistajapolitiikka on toistaiseksi hämärän peitossa. Vähemmistöosakas Ilmarinen sai sijoitussalkkuunsa osuuden varmatuottoisesta verkkoyhtiöstä, joka toimii markkinoilla, joilla ei kilpailla. Sähköverkko on valtateihin verrattava hyödyke, joita ei edes saa rakentaa kahta rinnakkain.

Kuluttajan ja asiakkaan näkökulmasta kaukolämmön ja sähkönsiirron hinnalla on merkitystä, ei niinkään sillä, kenen omistuksessa infrastruktuuri on. Hintojen laskua on turha odottaa, sillä uudet omistajat hakevat sijoitukselleen vielä Vattenfalliakin parempaa tuottoa.

Menot