Uutiset

Vauhdikas, elegantti, täyteläinen ja perinteikäs

Kun kerran kaupungilla on oma nimikkopizza, niin sitten on sen merkkihenkilöilläkin oltava!

Star pizza ja kebab -ravintolassa pizza nimeltä Hämeenlinnalainen saa täytteekseen kinkkua, pekonia, valkosipulia, parsaa, katkarapuja ja herkkusieniä.

Otetaanpa askel kaupunkipizzaa pidemmälle. Ajastin pyysi neljää hämeenlinnalaista ravintolaa suunnittelemaan oman nimikkopizzan säveltäjä Jean Sibeliukselle, muusikko Irwin Goodmanille, työministeri Tarja Filatoville (sd.) ja oikeusministeri Johannes Koskiselle (sd.).
Mistä on nämä henkilöt tehty?

Mieltymys tulisiin mausteisiin

Irwin-nimisen pizzan sai suunniteltavakseen Ravintola Pizzeria Popino. Usean tunnin miettimisaika tuotti seuraavan täyteyhdistelmän: tomaattipyreetä, jauhelihaa, chilikastiketta, sipulia, pepperonipaprikaa, tuoretta tomaattia, viskituorejuustoa, juustoa ja reilusti valkosipulia.

Ravintoloitsija Urpo Nurmirannan mukaan täytteet kuvaavat vauhdikkaan suomalaisen taiteilijan aitoa, omaa makua.

– Meille on kerrottu Irwinin olleen mieltynyt valkosipuliin ja tulisiin mausteisiin, Nurmiranta myhäilee.

– Viskituorejuusto eli pippurituorejuusto, jossa on ripaus viskiä, kertoo Irwinin juomatottumuksista.

Suo, kuokka ja ministeri

Johannes Koskisen nimikkopizza on Ravintola Rosson ravintolapäällikön Marjo Hämäläisen käsialaa. Oikeusministeri Koskinen kirvoitti Hämäläisen ja Rosson muun henkilökunnan pohtimaan perinteitä.

– Pizza tehdään ruispohjalle, koska hämeenlinnalaisuuteen kuuluu, että on ruista ranteessa. Ensin oli suo, kuokka ja Jussi ja niin edelleen. Täytteeseen tulee häränlihasuikaleita, koska ollaan maalla ja Koskisella on maalaisjärkeä, Hämäläinen hahmottelee.

– Naispuolisen kokkimme toivomuksesta pizzassa on jalapenoja, koska Koskinen on hot tyyppi. Punasipuli kuvastaa puoluetta ja tuore tomaatti aitoa suomalaisuutta.

Viimeinen silaus tulee balsamico-viinietikasta. Tämä on kunnianosoitus Koskisen eleganssille.

Tomaatti piristää rutiineja

Ravintola Inter suunnitteli pizzan Tarja Filatoville. Työministeriys on jokaisen täytteen osasen taustalla. Interin kassa ja tarjoilija Marika Nivalainen pohti pizzan sisältöä siltä pohjalta, mitä Filatoville tarjoiltaisiin, jos hän tulisi syömään.

– Pizzaan tulisi kebab-lihaa kuvaamassa työntäyteisyyttä ja täyteläisyyttä. Tomaatti antaisi raikkaan maun ja samalla piristystä työn arkirutiineihin. Sipuli puolestaan muistuttaa nimenomaan tavallisesta arkipäivästä, Nivalainen kertoo.

Filatov-pizzan rakennusaineita ovat edellisten lisäksi myös aurajuusto ja jalapenot.

– Jalapenot edustavat mielikuvitusta. Aurajuuston tehtävä on kruunata maku, Nivalainen sanoo.

Parsa taipuu nuottiavaimeksi

Ravintola Piparkakkutalon ruokalistalla ei ole pizzoja eikä niitä ravintolan keittiössä tehdä. Ravintoloitsija Ilkka Saksa suostui silti suunnittelemaan Jean Sibeliukselle kaiman, Sibelius-pizzan.

Eroa ”tavalliseen” pizzaan on jo pohjaratkaisussa. Taikinaan tulee vehnäjauhojen lisäksi ohraa. Täyte koostuu peuranpaistijauhelihasta, sipulista, vihreistä tomaateista ja parsasta. Parsan Ilkka Saksa neuvoo asettelemaan nuottiavaimen muotoon.

– Sibelius piti paljon peuranpaistista, joten siksi täytteeksi valittiin peuraa. Sipuli maustaa lihan. Ennen vanhaan oli säilöttyjä vihreitä tomaatteja, joten ne sopisivat Sibeliuksen aikaan. Parsakin oli yksi vanhan ajan herkuista, Piparkakkutalosta perustellaan.

Päivän lehti

6.8.2020