fbpx
Uutiset

Vaurastunut perussuomalaiset porhaltaa vapaaehtoisvoimin

Keskustan Etelä-Hämeen piiri menetti tänä vuonna kolmanneksen, 15 000 euroa, puolueen piirille myöntämästä puoluetukipotista. Myös piirin suurin tulonlähde, jäsenmaksut, ovat laskussa.

-Siitä ei pääse mihinkään, että väki vanhenee, keskustan Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Matti Kaunisto sanoo.

Kauniston mukaan paikallisyhdistyksissä pitää tehdä tulevana vaalivuonna ahkeraa jäsenkeräystä.

-Ihmisiä on nykyaikanakin saatu ihan hyvin jäseniksi kun vain tartutaan haasteeseen. Ei voi sanoa, että ihmiset olisivat kyllästyneitä politiikkaan.

Piiri suunnittelee paikkaavansa budjettia myymällä Hämeenlinnassa Kaivokadulla sijaitsevan piiritoimiston. Yhdistys päättää myynnistä syyskokouksessa lauantaina.

-Totta kai puoluetuen suuri muutos on laittanut paineita talouteen, mutta myymistä on mietitty jo vuosia.

Kauniston mukaan huoneisto on epäkäytännöllinen ja sen ylläpito on kallista. Huoneistossa on ollut aikaisemmin vuokralla useita puoluetta tukevia järjestöjä.

-Nyt meitä on tässä kaksi vakituista työntekijää.

Kiinteistönvälittäjien arvion mukaan 139-neliöisen huoneiston arvo autotallipaikkoineen on noin 250 000 euroa. Vuonna 1979 rakennetussa kerrostalossa ei ole tehty putki-, julkisivu- tai ikkunaremontteja.

Kauniston mukaan myynnistä saatavat varat käytetään pienemmän ja näkyvämmällä paikalla sijaitsevan toimiston ostamiseen.

-Tarkoitus on ostaa myös yksi tai useampia pieniä asunto-osakkeita, joita vuokraamalla saadaan tasapainotettua taloutta.

Puoluevaltuusto määrittelee piiritoimiston saaman osuuden puoluetuesta kannatuksen ja piirin koon perusteella.

Rahaa olisi, mutta perussuomalaiset ei palkkaa

Perussuomalaisten Hämeen piiri pyörii jatkossakin vapaaehtoisvoimin, vaikka varaa henkilöstön palkkaamiseen olisi.

Perussuomalaiset saa puoluetukea yli puoli miljoonaa euroa kuukaudessa, josta Hämeen piirille on valunut tänä vuonna vain 15 000 euroa. Piirin puheenjohtaja Antero Niemelä kertoo olleensa tyytyväinen puolueelta saamaansa rahoitukseen.

-Olemme katsoneet, että talkootyö on arvokkaampaa kuin henkilöstön palkkaaminen.

Puolue on palkannut kolme järjestösihteeriä, joista yksi toimii koko Etelä-Suomen alueella.

Niemelä kuitenkin uskoo, että gallupeissa yli 20 prosentin tuntumassa keikkuvan kannatuksen ylläpitäminen vaatii jatkossa enemmän paikallista näkyvyyttä ja rahaa. Perussuomalaiset päättää piirien puolueelta ensi vuonna saamasta rahoituksesta puoluehallituksen kokouksessa lauantaina.

-Jokainen tuhatlappunen on eduksi kenttätyössä. Ensi vuonna rahaa palaa, varsinkin kun on kahdet vaalit tulossa.

Puolueen jäsenmäärä piirin alueella on kasvanut kovasti jytkyn jälkeen. Piiri on myös perustamassa rekisteröityä nuorisoyhdistystä.

-Tarkkaa päälukua en tiedä, mutta jäsenmäärämme on noussut vuoden aikana noin 35 prosenttia. Joukossa on todella paljon aktiiviseen toimintaan mukaan haluavia, Niemelä sanoo.

Vaalitappio vie Viikko-Hämeen

SDP:n näkyvin menetys on paikallisen äänenkannattajan Viikko-Hämeen lakkauttaminen.

-Se on erittäin suuri isku. Lehdellä on ollut lähes 8000 tilaajaa, joista miltei puolet on puolueeseen kuulumattomia kannattajatilaajia. Yhteydenpito heihin tulee huomattavasti vaikeammaksi, Hämeen sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Raimo Turunen tuskailee.

Hämeenlinnassa ja Lahdessa toimitettu lehti lakkautetaan vuoden vaihteessa osana puolueen säästökuuria.

-Lehti tuottaa meille tappiota useita kymmeniä tuhansia euroja tänä vuonna, perustelee Kustannusosakeyhtiö Demarin toimitusjohtaja Esko Ranto.

Lehden palveluksessa Hämeenlinnassa olevat kaksi työntekijää siirtyvät töihin Uutispäivä Demarin palvelukseen. Piirijärjestö pyrkii korvaamaan menetystä perustamalla verkkolehden ennen seuraavia kuntavaaleja.

Piirillä on tänä vuonna käytettävissä noin 100 000 euroa. Piirin puolueelta saamasta tuesta vaalitappio lohkaisi peräti kolmanneksen. Ensi vuonna budjetti pienenee noin 7 prosenttia.

-Kuntavaaleissa se näkyy. Jäsenyhdistysten yhteismainonta vähenee ja ehdokkaat joutuvat maksamaan entistä enemmän kampanjastaan itse, Turunen sanoo.

Puolueella on jäseniä piirin alueella noin 5000. Jäsenmäärän lasku on Turusen mukaan tasoittumassa.

-Uusien jäsenien määrä on nyt suurin piirtein sama kuin poislähtevien. Ensi vuonna jäsenhankinnan tavoitteeksi on asetettu 15 prosentin kasvu.

Kokoomuksen jäsenmäärä ennallaan

Hämeen kokoomuksen toiminnanjohtaja Mika Airinen kuvailee paikallisjärjestön taloustilannetta vakaaksi.

-Eihän rahaa koskaan ole liikaa, varsinkaan eduskuntavaalien jälkeen.

Piirin vuosibudjetti on noin 100 000 euroa, josta puolet tulee puolueelta. Piirijärjestön palkkaamana työskentelee yksi järjestösihteeri.

Airinen hämmästelee perussuomalaisten päätöstä toimia piiritasolla vain vapaaehtoisvoimin.

-On aika vaikea toimia ammattimaisesti sillä tavalla. Heillä on nuorempi ja ohuempi järjestöorganisaatio, joten olisiko niin, etteivät ole saaneet vielä rakennettua kovin pitkälle menevää paikallistoimintaa, Airinen pohtii.

-Politiikan teko ja kampanjointi on koko ajan ammattimaistunut. Kyllä sen pitää olla jossain vaiheessa muissakin käsissä kuin amatöörien. (HäSa)

Menot