fbpx
Uutiset

Vauvauinti katkeaa tylyyn virkamiespäätökseen

Lauantaiaamun 5.3.2005 vauvauinti alkoi Hämeenlinnassa murheellisissa merkeissä: pitkäaikainen vauva- ja perheuinnin vetäjä ilmoitti, että vauvauintipäättyy kahden viikon kuluttua. Virkamiespäätöksellä vuoro siirtyy seuravetoiseksi, vaikka vauvauinti erinomaisen asiantuntijaopettajan ryhmissä on ollut suosittua ja kysyntää on ollut yli tarjonnan.

Kymmenien vauvauimareiden uintiura katkeaa kyseiseen päätökseen. Samalla vesittyy meidän vanhempien tavoite pitää lastemme uintiharrastusta yllä koko varhaislapsuuden ajan, jolloin lapsi tottuu veteen ja oppii uimaan.

Hämeenlinnan vauva- ja perheuinnissa tavoitteena on ollut, että lasten taitojen kehittyessä siirtyminen varttuneempien ryhmään sujuu joustavasti aina 4 – 8-vuotiaiden tekniikkakouluun asti.

Vauvauintivuorot siirtyvät loppukevääksi toiselle järjestäjälle, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että vauvauinti tullaan vetämään kahdeksan viikon pituisena kurssina. Tämä ei palvele pitkällä tähtäimellä ainakaan lapsia, sillä tärkeää pienten lasten uintiharrastuksessa on, että se on jatkuvaa.

Vauvauintia koskevien tutkimusten mukaan myönteiset vaikutukset lapsen psykomotorisessa kehityksessä saavutetaan, kun uintitoiminta on jatkunut säännöllisesti yli vuoden ajan. Jo saavutetut hyödyt menetetään, kun uintivuoro osaltamme päättyy.

Hämeenlinnalla vesien ympäröimänä kaupunkina on erityinen velvollisuus kantaa vastuuta asukkaidensa uimataidon kehittymisestä. Tästä näkökulmasta katsottuna vakiintuneen vauva- ja perheuintitoiminnan lopettaminen ei ole järkevää.

Päätös ei myöskään ole perusteltu, kun otetaan huomioon, että uimaan ennen kouluikää oppineet lapset keventävät kouluikäisten lasten uimakoulukuormitusta.

On vaikea ymmärtää, että kymmenen vuotta sujuvasti toiminut vauva- ja perheuinti odottamatta päättyy. Herää kysymys, onko vauvauinti järjestäjälleen sellainen rahasampo, että tulot halutaan kanavoida seuratoimintaan yksityisen yrittäjän sijaan.

Kahdeksan vauvauintiperheen puolesta:

Tuuli Tiirikkala

Hämeenlinna

Menot