Uutiset

Väyrynen ei ole enää vitsi

Keskustan presidenttiehdokas Paavo Väyrynen lähti kisaan mahdollisimman vaikeasta tilanteesta. Hän putosi eduskunnasta ja hänen ehdokkuuttaan vastustettiin keskustan johdossa lähes yksimielisesti.

Puolueen puheenjohtaja Mari Kiviniemi teki valtavasti töitä, jotta presidenttiehdokas ei olisi ollut Väyrynen. Tukea Kiviniemi sai niin varapuheenjohtaja Timo Kaunistolta kuin puoluesihteeri Timo Laaniselta.

Vastaehdokasta ei kovista ponnisteluista huolimatta löytynyt, ja vastustettu Väyrynen nousi keskustan ehdokkaaksi. Kerta on hänelle jo kolmas.

Väyrynen on vakuuttanut alusta asti, että kolmas kerta toden sanoo. Sen paremmin omissa kuin muidenkaan puolueiden riveissä ei uskottu Väyrysen mahdollisuuksiin edes toiselle kierrokselle.

Viimeksi julkistetun mielipidetiedustelun (Yle 16.12) mukaan Väyrynen oli noussut suosiossa jo kakkoseksi Sauli Niinistön (kok.) jälkeen.

Oman puolueen kenttäväki on kääntymässä yhä vahvemmin Väyrysen taakse. Samalla hän on kyennyt patoamaan keskustalaisten vuodon perussuomalaisten ehdokkaan Timo Soinin leiriin.

Väyrysestä on tullut vähintään yhtä hyvä euroskeptikko kuin Timo Soinista. Kun Soinin EU- ja euroaluekritiikki tuntuu yhä enemmän vanhan levyn pyörittämiseltä, saa Väyrynen näihin puheisiin uusia sävyjä.

Lisäksi hänestä paistaa innostuneisuus ja kaikesta näkee, että hän nauttii tenttitilanteista. Vastaavasti Soini tuntuu väsähtäneeltä ja yllättävän innottomalta.

Väyrysen osaamista ei ole epäillyt kukaan. Hän hallitsee asiat. Ongelmana pidetään hänen persoonaansa. Väyryseen yhdistetään aina poliittinen pelaaminen ja lähes vitsin puolelle menevä tosikkomaisuus.

Varsinkin jälkimmäistä mielikuvaa hän on karistanut uskomattomalla tavalla televisioesiintymisillään. Kuka olisi uskonut, että Väyrynen harrastaa itseironiaa tavalla, joka saa yleisön hörähtelemään tämän tästä.

Väyrynen laukoo vitsejä, mutta ehdokkaana hän ei ole enää vitsi. Paavo Väyrysestä ei tule koskaan tämän maan presidenttiä, mutta hyvällä kampanjalla hän kirkastaa omaa kuvaansa valtiomiehenä ja estää eduskuntavaalien kaltaisen katastrofin toistumisen puolueelleen.

Toiselle kierrokselle pääsy olisi Väyryselle ja keskustalle valtava voitto. Paha tappio se olisi Paavo Lipposelle (sd) kuten myös Timo Soinille.

Lipposen kannatus kulkee päinvastaista suuntaa kuin Väyrysen. Soinin alamäen vauhti on verkkaisempaa, mutta suunta on sama.

Vaikka Sauli Niinistön suosio laskee odotetusti huippuluvuista, hän on edelleen monen puolueen kannattajien keskuudessa suositumpi kuin puolueen oma ehdokas.

Tällainen kannatus kertoo siitä, että Niinistön on suhteellisen helppo kerätä toisella kierroksella ääniä yli puoluerajojen. Tämä ominaisuus tekee hänestä ylivoimaisen.