Uutiset

Väyrynen ei tee valintaansa helpoksi

Keskustassa alkaa hurja loppukiri, jotta Paavo Väyryselle löydetään puolueen esivaaliin vastaehdokas.

Paine vain kasvoi, kun Väyrysen kirja Huonomminkin olisi voinut käydä julkaistiin maanantaina. Kirjassa Väyrynen syyttää suoraan puheenjohtaja Mari Kiviniemeä vaalitappiosta. Oman eduskunnasta putoamisenkin hän panee puolueen kannatuksen romahduksen piikkiin.

Väyrynen ei ole saanut presidenttiehdokkuudelleen johdon tukea. Kirjansa syytöksillä hän jakaa puolueväkeä vain entistä voimakkaammin kahteen leiriin.

Presidenttiehdokkaan pitäisi olla kokoava voima. Paavon persoona on pelkästään jakava.

Asiallisesti Väyrynen on monissa asioissa oikeassa. Virheet olisi kuitenkin viisasta käsitellä puolueen sisällä, eikä repien julkisuudessa kirjan kautta. Näin sen takia, että monet Väyrysen luettelemat virheet henkilöidään.

Väyrynen luettelee neljä pääsyytä, joiden takia puolueen kannatus romahti. Mari Kiviniemen synneiksi hän laskee sukupuolineutraalin avioliiton kannattamisen ja heiveröisen aluepolitiikan.

Samaistumisen kokoomuksen federalistiseen Eurooppa-politiikkaan hän laskee Kivinimen ja hänen edeltäjänsä Matti Vanhasen piikkiin.

Väyrynen ei anna puhtaita papereita puheenjohtajalle edes haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen käsittelystä. Väyrysen mielestä Kiviniemen olisi pitänyt panna ympäristöministeri Paula Lehtomäki ajoissa järjestykseen.

Kovaa tekstiä perin väärään aikaan. Keskustanhan pitäisi koota rivakasti rivinsä joko sitten Väyrysen tai jonkun muun mahdollisen ehdokkaan taakse, eikä rikkoa henkilösuhteita ja korostaa vastakkainasetteluita.

Puolueella on paljon pelissä. Presidentinvaaleista pitäisi saada ainakin torjuntavoitto, eli suurempi äänisaalis kuin eduskuntavaaleissa. Seuraavaksi ovat vuorossa kuntavaalit. Jos puolue jää molemmissa samanmoisiin lukemiin kuin eduskuntavaaleissa, ennusteet kuihtumisesta keskikastin liikkeeksi vihreiden ja vasemmistoliiton rinnalle vain vahvistuvat.

Keskusta ei ole asettunut luontevasti oppositiorooliinsa. Eikä tätä pidä ihmetellä. Jyrki Kataisen (kok.) hallitus jatkaa Eurooppa-politiikassa sitä samaa linjaa kuin keskustan ollessa hallituksessa.

Muutenkaan eroja ei merkittävästi ole. Ainoastaan kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) kuntareformi antaa aseita keskustan käsiin. Puoluesihteeri Timo Laaninen ehti jo käydä esityksen kimppuun, vaikka sen yksityiskohdat ovat vielä täysin auki.

Yhden kortin varaan ei kuntavaalikampanjaa voi kuitenkaan rakentaa. Tärkeintä puolelle olisi nyt omien ydinjoukkojen kokoaminen yhteiseen rintamaan. Se edellyttää sellaisen Väyrysen vastaehdokkaan löytämistä, mikä olisi uskottava ja joukkoja kokoava.

Mistä sellaisen enää ottaa?

Päivän lehti

4.6.2020