Uutiset

Väyrynen teki hyvän siirron

Ex-puoluejohtajan, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk.) ilmoitus pyrkiä presidentiksi leimattiin sangen yksimielisesti eduskuntavaalien kampanjoinniksi.

Kylmät tosiasiat tukevat tulkintaa. Kun eduskuntavaaleihin on vajaa kuukausi, ei aika voi olla täysin oikea presidentinvaalikampanjan avaamiselle.

Asiaa voi tarkastella kuitenkin myös keskustaveteraanin puolelta. Kun hänen päätöksensä pyrkiä ensin keskustan ehdokkaaksi ja tätä kautta Tarja Halosen seuraajaksi kypsyi, mitä järkeä olisi ollut ratkaisun salaamisessa?

Kun ajattelee riittävän löysästi, voi päätellä jopa näin: eduskuntavaalit tukevat Väyrysen pyrkimystä nousta Suomen 12. presidentiksi.

Väyrysen suurimmaksi synniksi lasketaan varmasti pyrkiminen. Suomessa poliitikon asia ei ole pyrkiä, ei vaikka kuinka olisi intohimoa ja taitoa hoitaa yhteisiä asioita.

Kun Väyrynen tuntee aidosti kutsumusta presidentiksi, miksi hän ei saisi sanoa tätä ääneen? Kenttäkin on pyytänyt ehdokkaaksi, vakuuttaa Väyrynen ja puhuu varmasti myös totta.

Väyrynen mielletään Kekkosen kauden poliitikoksi, mutta hänen aikansa ei ole ohi. Hänellä on vankkumattomia kannattajia keskustaväen keskuudessa erityisesti pohjoisessa Suomessa.

Ehdokkuus eduskuntavaaleissa Uudellamaalla on Väyryselle kova paikka. Ilman eduskuntapaikkaa jääminen hautaisi hänen haaveensa keskustan presidenttiehdokkuudesta ja vaikea on kuvitella, miten hän voisi pysyä poliittisen vallan keskiössä.

Kunniapuheenjohtajan pyrky tuskin voi olla keskustalle päänvaiva, joten hänen syyttämiselleen sooloilijaksi ei oikein ole asiallista pohjaa. Päinvastoin puolueen johto voi olla tyytyväinen, sillä tarjolla on jo tärkeään tehtävään yksi ehdokas.

Olisiko veteraanipoliitikosta keskustan ehdokkaaksi? Tyhjentävän ja lopullisen vastauksen antaminen on keskustan asia.

Kuinka Väyrynen pärjäisi vaalikamppailussa? Ilmeisesti suorastaan erinomaisesti, sillä häntä on hyvin vaikea saada kiipeliin tietämättömyydestä. Väyrysessä on pelin poliitikon vikaa, mutta työhönsä poliitikkona hän suhtautuu äärimmäisen vakavasti.

Keskustajohdon ykkössuosikki presidenttiehdokkaaksi Väyrynen ei ole – hän on yksin tehtävään iäkäs: vaalivuonna 2013 hän täyttää jo 67 vuotta.

Mutta entä jos keskusta ei löydä mitat täyttävää ehdokasta ja peli näyttää muutenkin siltä, ettei Halosen seuraaja voi olla keskustalainen? Väyrysen ehdokkuus tuskin voi olla tässä tilanteessa pois suljettua.

Presidentinvaalin voittajaksi Väyrysestä ei näillä näkymillä ole.

Puoluesihteeri Timo Laaninen pohtii ääneen, pitäisikö keskustan päästää muutkin kuin keskustalaiset valitsemaan puolueen ehdokasta. ”Valitaanhan presidentti koko Suomelle”, korostaa Laaninen Suomenmaassa.

Kyllä, lähinnä puolueiden asia on kuitenkin hakea ja asettaa ehdokkaat. Eikö keskusta selviä tehtävästä ilman apuvoimia?

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic