Uutiset

Vedenkäsittelylaitoksen remontti viivästyy

Ahveniston vedenkäsittelylaitoksen perusparannus saattaa siirtyä ensi syksyyn tai jopa sen yli.

-Saneerauksen piti alkaa jo ensi keväänä, mutta piirustuksia hiotaan vielä kompaktimpaan pakettiin, HS Veden käyttöinsinööri Harry Manninen kertoo.

Remontissa vedenkäsittelylaitokseen rakennetaan muun muassa varageneraattorit, joilla saadaan pumpattua vettä vesijohtoverkostoon myös sähkökatkosten aikana.

Myös veden kemiallista käsittelyä kehitetään.

-Kuluttajalle se ei näy oikeastaan mitenkään, paitsi että vettä tulee hanasta, Manninen sanoo.

Silmin nähtävä muutos käsittelyjärjestelmien uusimisesta voi olla se, että hanoihin ja ammeiden reunoihin jää entistä vähemmän kalkkijuovia.

Mahdollisiin vesimaksujen hinnankorotuksiin Manninen ei ota kantaa.

-Yhtiön hallitus päättää hinnoista, hän sanoo.

Hankkeen kustannusarvio on 3 miljoonan euron luokkaa.

Mannisen mukaan nyt keskustellaan lähinnä siitä, rakennetaanko laajennusosat vanhan vedenkäsittelylaitoksen seinien sisään vai uudisrakennukseen ja miten erilaiset sähkö- ja automaatioasiat liitetään yhteen.

Ahveniston vedenkäsittelylaitos on 1980-luvun alusta ja sen vieressä oleva vesitorni vuodelta 1951. Rakennukset omistaa Hämeenlinnan kaupunki.

Varavesisäiliötä ei tarvita

Vedenkäsittelylaitoksen valmistuttua Ahveniston ylävesisäiliönä toimiva vanha vesitorni jää tarpeettomaksi. Linnan tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen sanoo, että tornin kohtalo on toistaiseksi täysi kysymysmerkki.

Monilla paikkakunnilla vanhoja vesitorneja on purettu. Sama kohtalo saattaa odottaa Ahveniston torniakin.

-Se on viime aikoina palvellut varavesisäiliönä, josta on saatu vettä esimerkiksi sähkökatkojen aikana, Harry Manninen kertoo.

Alun perin vesitorni oli Hämeenlinnan keskusta-alueen vesihuollon kulmakivi. Korkealle mäelle rakennetun vesitornin avulla pidettiin yllä painetta keskusta-alueen vesijohtoverkossa.

Nykyään kaupunki on laajentunut ja alueita rakennettu niin paljon mäkien päälle, ettei vesitorni enää aikoihin ole riittänyt paineen ylläpitoon.

-Nykyään paine tehdään pumpuilla, Manninen sanoo.

HS-vesi on Hämeenlinnan kaupungin ja Hattulan kunnan omistama vesihuoltoyhtiö. Yhtiön alueella on Ahveniston ylävesisäiliön lisäksi vielä kaksi vesitornia. Yksi on Kalvolassa, toinen Hattulassa Panssariprikaatin alueella. Lammin Untulanharjun vesitorni suljettiin keväällä. (HäSa)