fbpx
Uutiset

Veistos pelkistää suvun piirteet

Kun Riihimäen kaupunginsihteeri Eija-Leena Lahtinen näki ensi kertaa Arja Vilpon käsissä syntyneen muotokuvansa, hän ei tuntenut heti itseään.

-Näin ensin äitini ja sitten tyttäreni. Veistoksen täytyy olla minun näköiseni, koska äitini puolelta periytyvät suvun naisten piirteet ovat niin vahvasti esillä. Eihän itseään koskaan pääse katsomaan kuin vääristyneenä peilistä, Eija-Leena Lahtinen miettii.

Pronssipatinoitu keramiikkaveistos syntyi, kun Suomi-Unkari-seura päätti antaa eläkkeelle siirtyvälle Eija-Leenalle sukupolvelta toiselle kestävän lahjan. Eija-Leena ja Arja ovat tunteneet jo 30 vuoden ajan seuran jäseniä samoin kuin lahjaa ideoinut kunniapuheenjohtaja Kirsti Katila.

Ajatus muotokuvasta viehätti heti Eija-Leena Lahtista, joka jo viime syksynä eläkkeelle siirryttyään paneutui maalaustaiteeseen.

-Luulin, että malli istuu jäykästi yhdessä asennossa. Odottelin, milloin mallina olo alkaa. Kuljeskelin jutellessamme ja tutustuin saven työstämiseen. Sillä välin Arja oli jo tehnyt työtä pitkälle kuin huomaamatta. Puikko kulki ja piirteet nousivat esiin.

Katso, näe ja tee!

Jo vuosia kansalaisopistossa kuvanveistoa opettanut Arja Vilppo osasi poimia tutusta ihmisestä olennaisen: persoonallisuuden.

-Resepti on yksinkertainen. Katso, näe, tee havaintoja, muista mitä näit ja siirrä se työhön. Ihan samoin kuin otat oppia kauniin pullan pyörittäjästä ja teet perässä.

Helppo resepti vaatii tarkkaa silmää ja taitavaa kättä. Arja Vilppo halusi Eija-Leenan persoonaan kuuluvat helmet ja silmälasitkin mukaan muotokuvaan.

-En oikeastaan osaa olla ilman helmiäni. Käytän niitä välillä mökillä ja lenkkipolullakin, Eija-Leena myöntää.

Mallina istuskellessaan Eija-Leena pohdiskeli ensi kertaa tavallisena kuntalaisena Arjan kanssa vapaa-aikaa ja harrastusmahdollisuuksia.

-Otin syksyllä ensi kertaa ummikkona öljyväripensselin käteeni. Tunsin saaneeni aikaan todella jotakin ensimmäisten kolmen maalauksen jälkeen. Kaiken lisäksi työ irrotti täysin arjesta ja kiireestä. Oli pysähdyttävä ja keskityttävä.

Eija-Leena ja Arja miettivät miten kaupunkilainen löytää vähin erin omat harrastuksensa. Öljyvärien rinnalle Eija-Leenalle saattaa nousta kuvanveisto. Jo nyt hän on uppoutunut ammattikoululla vanhojen huonekalujen verhoilun kautta antiikkiin.

-Nyt on löydettävä pystille hyvä jalusta, jotta se pääsee kotona oikeuksiinsa!

Menot