Uutiset

Vekan Volvo on ainoa sota-ajan ambulanssi

Hämeenlinnalaiset Vekan veljekset joutuivat luovuttamaan talvisodan kynnyksellä melkein tuliterän Volvonsa armeijan tarpeisiin. Hämäläisiä kuljettanut linja-auto muutettiin ambulanssiksi, jolla kuljetettiin haavoittuneita linjasta kenttäsairaaloihin.

Sota-Volvo on edelleen olemassa. Se viettää vanhuuttaan Tieliikennemuseo Mobiliassa Kangasalla, taas ambulanssivarustuksessa.

Vekan sota-Volvo on pääosassa ensi kesänä julkistettavassa kirjassa. Sen kirjoittaa hämeenlinnalainen metsänhoitaja Stuart Köhler.

– Suomalainen linja-autoliikenne juhlii ensi kesänä sataa vuottaan ja kirja on tähdätty juhlavuoteen. Tämä auto on tiettävästi ainoa jälkipolville säilynyt sota-ajan ambulanssi. Ongelma on siinä, että tiedot sen sotapalveluksesta ovat perin niukat ja vajavaiset. Jos joku muistaa olleensa kyydissä tai nähneensä auton, yhteydenotto olisi paikallaan. Jokainen tarina on arvokas, sanoo Köhler.

– Kyseinen Volvo kotiutettiin välirauhan ajaksi, mutta otettiin takaisin jatkosodan alussa. Sielt�� se palasi kotiin kesällä 1942 ja palveli Hämeenlinnassa armeijan käytössä, mutta meidän omistuksessa, sanoo Matti Vekka, perheyhtiön eläkkeellä oleva pitkäaikainen toimitusjohtaja.

– Auto oli jota kuinkin kunnossa ja sillä ajettiin armeijan ajoja, evakkoja ja saksalaissotilaita. Sodan jälkeen Volvo oli käytössä vuoteen 1961 saakka, jolloin se poistettiin liikenteestä.

Elokuvantekijät pelastivat

Matti Vekan mukaan Volvon pelastivat romutukselta elokuvamiehet.

– Se on esiintynyt monissa sota-aikaa kuvaavissa elokuvissa, Manillaköydessä Mollbergin Tuntemattomassa ja viime vuonna valmistuneessa lottakuvauksessa, taisi olla Parikan Talvisodassakin. Rauni Mollberg varoitteli sen hävittämisestä, sillä hän arveli sitä vielä tarvittavan filmeihin. Oikein arveli.

-Sota-arkiston mukaan Volvo oli ambulanssina jatkosodan alussa Karjalan armeijan 5. divisioonan 26. kenttäsairaalassa, jossa se oli yksi kolmesta ambulanssista. Jos auton sotareissusta löytyy valokuvia tai edes muistikuvia, ne ovat nyt tarpeen, sanoo Stuart Köhler.

– Myös kokemukset auton rauhanajan käytöstä ovat tervetulleita.

kuvateksti:

Onko joku ollut sota-ajan ambulanssi-Volvon kyydissä?

Autovanhuksesta tehdään kirja ja tiedot voi lähettää Stuart Köhlerille, Anttilankuja 1, 13210 Hämeenlinna, p. 0400-774 680.

Hämeenlinnalaiset Matti Vekka ja Stuart Köhler keräävät tietoja Suomen linja-autoliikenteen satavuotisjuhlien yhteydessä julkaistavaan kirjaan.

Päivän lehti

31.3.2020