fbpx
Uutiset

Velka kasvaa, vaikka investointeja hidastetaan

Ryttylän päiväkodin ja koulun rakentaminen puhutti hausjärveläisiä vuosi sitten ja puhuttaa edelleenkin sen verran, että budjetista varmaan äänestetään valtuustossa.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä sanoo, että nollatulokseen tähtäävä budjetti tehtiin kuitenkin hyvässä yhteistyössä päättäjien kesken.

-Lautakunnilta saatiin esitykset, jotka olisivat johtaneet 800 000 alijäämään. Tietysti painotuksista keskusteltiin kuten aina.

Hän listaa talousarvioesitykset positiiviselle puolelle sen, että Ryttylän suuri rakennushanke kuitenkin pystytään aloittamaan, vaikka sen valmistuminen venähtää vuodelle 2016.

-Kyseessä on kuitenkin 11,4 miljoonan kokonaisuus.

Talousarvio sisältää myös uutta kuten vuorohoidon aloittamisen kirkonkylän päiväkodissa ja talousalueen yhteisen työpajatoiminnan.

Lisäksi Päivi Terävä pitää hyvänä saavutuksena, jos päästään nollatulokseen, vaikka menot lisääntyvät ja tulot uhkaavat vähentyä eikä veronkorotuksia tehdä.


Ulkopuolisia uhkia

Hausjärvi on kasvava monitaajamainen kunta. Investointipaineet ovat suuret. Silti suurimmat kunnan talouteen liittyvät uhat ovat ulkopuolisia.

-Jos valtiovalta päättää keväällä tehdä lisäleikkauksia, ne todennäköisesti kohdistuvat kuntiin. Ovathan kuntien valtionosuudet iso osa budjettia. Silloin nollatulos kyllä putoaa miinukselle.

-Pelottaa myös, millainen lisälasku sairaanhoitopiiristä ensi vuonna tulee. Erikoissairaanhoidon kustannuksia tuntuu olevan lähes mahdoton hallita.

-Väestötasolla varmasti enemmän vaikuttavuutta olisi sillä, että pantaisiin perusterveydenhuolto kerralla kuntoon.

Epävarmuutta tulevaisuuteen tuo myös kuntarakennetyö, jonka tuloksia odotetaan kuntaministeri Henna Virkkuselta lähiviikkoina.

-Hausjärven ja Lopen yhteinen perusturvan kuntayhtymä Halo on jäissä odottamassa kuntarakenneratkaisua, mutta meillä on valmius ottaa hanke esiin. Yhteistyö on mahdollista valmistella ensi vuoden kuluessa.


Velka saatava kuriin

Kunnanjohtaja Päivi Terävä harmittelee, ettei kunnan johdon sanoma oikein uponnut ryttyläläisiin viime viikon keskustelutilaisuudessa.

-Kyse on siitä, kuinka paljon kunta voi velkaantua. Vaikka Ryttylän hanketta hidastetaan, kunta kuitenkin velkaantuu lähivuosina lisää.

-Meillä velkaa otetaan palvelutasoa parantaviin hankkeisiin. Syömävelkaa ei oteta.

Ryttylän vanhan koulun ongelmien korjaamiseen käytetään 400 000, jotta selvitään siihen asti, että uusi koulu valmistuu 2016.

-Suunnitelmat on alun perin tehty niin, että päiväkoti ja koulu kuuluvat samaan hankkeeseen. Jos nyt ryhdytään suunnittelemaan uudelleen, siihen menee aikaa, Päivi Terävä selittää. Hän vakuuttaa, että koulukin nousee vielä Ryttylään.

Kuntarakenteesta ei vielä tiedetä mitään virallista. Kunnanjohtaja Terävä kuitenkin arvioi omana mielipiteenään, että neljän kimppa on kolmea parempi.

-Jos yhdistämään on pakko ryhtyä, silloin riittävän suuri yksikkö heti eli Hyvinkää mukaan. (HäSa)

Menot