Uutiset

Velkakriisillä pitkät alkujuuret

Kreikan ja muutaman muun euroalueen maan velkaongelmat eivät suinkaan ole syntyneet hetkessä. Ne ovat pitkään ja laajan talouspoliittisen jatkumon seurausta.

Nykyisen velkakriisin juuret juontavat Yhdysvaltoihin. Bill Clintonin toisella presidenttikaudella Yhdysvaltain liittovaltion budjetti nousi ylijäämäiseksi ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen.

Hänen seuraajansa George Bush pani sitten tuulemaan. Hän teki valtavia veronalennuksia etenkin rikkaille. Vastaavasti Bush paisutti julkisia menoja sotaoperaatioillaan.

Liittovaltion budjetti notkahti nopeasti alijäämäiseksi ja on pysynyt sen jälkeen kasvavalla uralla.

Verohelpotusten ansiosta varakkaille amerikkalaisille tulvi dollareita ovista ja ikkunoista. Säästöylijäämät laskivat korkoja. Rahat piti saada tuottamaan yhä paremmin. Pankkiirit juonivat nopeasti uusi tuottavia sijoituksia näille rahoille. Keksittiin muun muassa surullisenkuuluisat subprime-asuntoluotot.

Eli maksukyvyttömille amerikkalaisille luototettiin koko asunto. Idea oli siinä, että asunnon arvon noustessa varattomalle syntyi varallisuutta, joka oli realisoitavissa.

Niin pitkään meni hyvin, kunnes usko hintojen jatkuvaan nousuun ja talouden kasvuun loppui. Kun hinnat lähtivät laskuun, eikä asunnon arvo vastannut enää velan määrää, alkoi alamäki, joka levisi läpi liittovaltion.

Oli myös paljon muita sijoitustuotteita, jotka toimivat samalta pohjalta, samoin lopputuloksin.

Investointipankki Lehman Brothers oli ensimmäinen iso ruumis vuonna 2008 syksyllä. Sen konkurssista levisi epäluottamus maailman rahoitusmarkkinoille.

Tilanne hyydytti talouskasvun kaikissa länsimaissa. Suomalaiset poliitikot rauhoittelivat tilannetta. Muun muassa silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) totesi, ettei tilanteella ole vaikutusta Suomen talouteen.

Suomen talous romahti. Bkt laski yli kahdeksan prosenttia, eniten sotien jälkeen.

Kataisen tuolloista vilpittömyyttä ei pidä epäillä. Hänen lausahduksensa vain kertoo siitä, ettei edes valtiovarainministeri osannut arvioida, miten tiukasti Suomi on kytköksissä maailmantalouteen ja miten muutokset näkyvät välittömästi myös meillä.

Tämän päivän ongelmat Yhdysvalloissa ovat jo huomisaamuna Suomessa.

Nyt kriisitietous on toisella tasolla ja puheet sen mukaisia, kun euroalueen johtajat kokoontuivat eilen ratkomaan Kreikan velkaongelmaa.

Jokainen kokouksen osanottaja tietää nyt, että Kreikan tilanne on hoidettava tavalla tai toisella. Jos ei hoideta, iskee rahamarkkinoille paniikki. Seuraavaksi ongelmissa ovat Irlanti, Portugali ja Italia.

Nykytilanne ei ole vain euron stressitesti. Yhtä pahoja ongelmia on rapakon takana. Velkakaton ja verojen nostolla politikoidaan. Pakolliset päätökset viipyvät jopa sen uhalla, että Yhdysvallat ei kykene huolehtimaan seuraavista koronmaksuista ja lyhennyksistä.