Uutiset

Velkamäärä ei taitu vielä

Talous oikenee suunnitellusti. Näin vakuuttavat niin ensi vuoden budjettia rakentaneet virkamiehet kuin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.).

Esitys tilausbudjetiksi ensi vuodelle ei sisällä suuria muutoksia palveluihin.

– Siellä on rakenteellisia uudistuksia, mutta palvelujen laadun pitäisi säilyä nykytasolla, kaupunginjohtaja Tapani Hellstén pohtii.

Esimerkiksi opetusryhmien koko pysyy nykyisellään. Tilaajapäällikkö sanoo, että ryhmäkoko saattaa jopa pienentyä, jos kaupunki saa hakemansa projektirahat.

Talouden luvut on saatu taipumaan suurin piirtein tasapainottamisohjelman mukaisiksi. Ohjelma jatkuu aina vuoteen 2018 asti.

Silti kaupunki velkaantuu yhä. Ensi vuonna lainamäärä kasvaa 9,5 miljoonalla eurolla.

– Aina sanotaan, että velkamäärä pitää saada taittumaan. Kun sitten budjettia kootaan, ensin pitää kattaa käyttötalous. Sitten katsotaan peruskorjaukset ja aina on uusia investointejakin rahoitettavana. Viimeisenä tullaan lainojen kuittaamiseen, hallinto- ja talousjohtaja Ismo Uusitalo selitti marssijärjestystä.

Verotulot arvoitus

Talouden tasapainottamissuunnitelman mukaan lainamäärän pitäisi taittua laskuun vuonna 2015.

Toimintakatteen kasvu on näennäisesti todella pieni eli alle prosentin. Sille löytyy kuitenkin selitys, sillä lukiokoulutus siirtyy vuodenvaihteessa osaksi 2. asteen koulutuskuntayhtymän toimintaa. Todellinen kasvu on siten 3,5 prosenttia.

– Ei ihan päästy kahden prosentin tavoitteeseen, mutta on kasvu nyt puolitettu siitä, mitä sillä on ollut tapana olla, Uusitalo laskee.

Veroprosentit eivät nouse ensi vuodeksi.

Talouden tasapainottamisohjelmaan sisältyy optio siitä, että vuodelle 2014 tuloveroprosenttia korotetaan.

– Tähtäämme siihen, ettei tarvitsisi, Vekka vakuuttaa.

Yleinen taloustilanne aiheuttaa riskejä veroprosenttiin.

– Pyrimme arvioimaan kasvun realistisesti, mutta tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Työllisyys ja yrityksiltä kertyvä yhteisövero vaikuttavat paljon siihen, miksi kertymä muodostuu, Vekka pohtii.

Myös yhä ilmassa roikkuvat sote-uudistuksen ja kuntarakenneuudistuksen linjaukset aiheuttavat ennustamattomia riskejä.

Maauimala ja urheilutalo

Nuorten yhteiskuntatakuu tulee voimaan vuodenvaihteessa. Lasten ja nuorten lautakunnan tavoitteisiin on kirjattu se, ettei 2. asteen koulupudokkaita tulisi lainkaan

Lasten ja nuorten lautakunta ryhtyy suunnittelemaan Tuomelan koulun remonttia siltä pohjalta, että vanha koulurakennus peruskorjataan.

Vanhustenhuollon puolella luovutaan Kanta-Voutilasta, josta tulee päiväkoti. Keinukamari siirtyy kaupungin omaan palvelutuotantoon.

Elämänlaatulautakunnalla on näpissään isoja rakennushankkeita.

Pullerin urheilutalon rakennuttaa Hämeenlinnan liikuntahalliyhtiö. Kokonaisbudjetti on 12 miljoonaa. Valtionosuutta odotetaan 2 miljoonaa. Kaupunki odottaa saavansa Hämeenkaaren tontista viisi miljoonaa, jolla rahoitettaisiin urheilutaloa.

Maauimala on mukana hankkeissa.

– Koska sille on pakko tehdä jotain, emmekä pysty enää siirtämään valtionosuutta eteen päin, Juha Isosuo painottaa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic