fbpx
Uutiset

Ven jäi ulos välieristä ja olympiapaikasta

Suomalaisilla soutajilla oli keskiviikkona totuuden hetki MM-kisoissa Ranskan Aiguebelettessä, kun kilpailtiin pääsystä 12 parhaan joukkoon. Yhdenkään suomalaisvenekunnan vauhti ei riittänyt kärkitusinaan selviämiseen, mikä tarkoittaa myös sitä, ettei kisoista tule Suomelle ainuttakaan paikkaa Rion olympialaisiin.

Miesten yksikössä Robert Ven oli kiinni jatkopaikkaan oikeuttaneessa kolmannessa sijassa vielä 50 metriä ennen maalia, mutta ei pystynyt vastaamaan Valko-Venäjän Stanislau Shcharbachenian valtaisalle loppurynnistykselle. Valkovenäläinen souti viimeisen 500 metriä 3,4 sekuntia Veniä nopeammin ja sysäsi suomalaisen neljänneksi vain 0,36 sekunnin eli 1,7 metrin erolla. Erä oli kivikova, sillä ykköseksi ja kakkoseksi soutivat Lontoossa olympiahopeaa ja -pronssia ottaneet Tshekin Ondrej Synek ja Ison-Britannian Alan Campbell.

Naisten pariairokaksikon keräilyerissä Ulla Varvion ja Eeva Karppisen oli sijoituttava kahden kärkeen. Tehtävä oli kova, sillä samassa erässä soutivat viime vuoden MM-kuutoset USA ja heinäkuussa Luzernin maailmancupissa neljänneksi tullut Saksa. Varvio ja Karppinen olivat viimeisen 500 metrin alkaessa vain veneenmitan päässä kakkostilaa hallussaan pitäneestä USA:sta. Suomalaisten hurjasta loppukiristä huolimatta amerikkalaiset ehättivät maalilinjalle 0,58 sekuntia heitä aiemmin.

Miesten kaksikon puolivälierissä Joel Naukkarinen ja Antti Kilpeläinen hakivat sijoitusta kolmen joukkoon. Kaksikko roikkui puolimatkaan mukana taistossa kolmospaikasta, mutta sen jälkeen muut menivät menojaan. Mahdollisuuksien mentyä suomalaiset säästelivät voimiaan torstain C/D-välierään ja ero erän voittaneeseen Lontoon olympiahopeapariin Ranskaan repesi 47 sekuntiin. – Joelilta ja Antilta puuttuu kokemusta ja rutiinia, jotta he pystyisivät kaivamaan parhaan vauhdin esille juuri silloin kuin sitä tarvitaan. Tänään ei paraskaan vauhti olisi riittänyt, toiset menivät yksinkertaisesti niin kovaa, analysoi suoritusta valmentaja Jani Heino.

Päävalmentaja Ilona Hiltusen tunteet olivat päivän jälkeen ristiriitaiset. Olympiapaikat karkasivat, mutta varsinkin Ven ja naisten kaksikko venyivät koviin suorituksiin.

– Kilpailu on armotonta ja marginaalit erittäin pienet. Tosiasia on, että tänään sekä Robert että Ulla ja Eeva soutivat noin veneenmitan päähän siitä vauhdista, jolla näissä kisoissa tullaan olympiapaikka ottamaan, harmitteli Hiltunen.

Kaksikoissa olympiapaikan Ranskan MM-kisoista saa 11 nopeinta venekuntaa, yksikössä yhdeksän. Viimeiset kolme paikkaa yksikköön ja kaksi paikkaa kaksikoihin ratkotaan ensi toukokuussa Luzernin olympiakarsintaregatassa. Suomalaisten kisat Aiguebelettessä jatkuvat torstaina C/D-välierillä, joista tie jatkuu joko C-finaaliin (sijat 13–18) tai D-finaaliin (sijat 19–24).

Asiasanat

Menot