Uutiset

Ven lipuu kohti olympiaunelmaa

Hämeenlinnan Soutajia ja Suomea Luzernin olympiakarsintaregatassa edustava Robert Ven jatkaa taisteluaan kohti suurta unelmaansa: paikkaa Rio de Janeiron olympiavesillä. Hän souti maanantaina viimeisen olympiakarsinnan välierässä miesten yksiköissä, ja selvitti viimeisenä miehenä tiensä tiistain finaaliin.

Venin soutu kulki aika pitkälti suunnitelmien mukaisesti. Hän nousi jälkimmäisellä kilometrillä välieränsä kärkisijoille ja souteli varmuudella kolmen parhaan joukkoon ja finaaliin.

Sveitsin Markus Kessler lähti alussa pitämään kovaa vauhtia, mutta joutui pian luovuttamaan ykköstilansa erän voittaneelle Sverri Nielsenille. Ven jaksoi kakkosena viimeisille sadoille metreille, mutta Saksan Philipp Syring yllätti hänet lopussa.

Ven kertoo, että ennen starttia ilmapiiri oli jännittynyt, mikä näkyi myös erässä. Monet soutajat lähtivät välierissä liian kovaa liikkeelle tietäessään, että finaalipaikan menetys tarkoittaisi myös olympialaisten karkaamista.

– Huomasi alusta asti, että on paljon pelissä. Minulla toimi kaikki, ja tiesin, että on kova paikka edessä. Tuntui, että moni vastustaja lähti omaan tasoonsa nähden liian kovaa. Itse maltoin, lähdin kovaa, mutta en liian kovaa muiden mukaan, Ven kertaa.

– Viimeisellä 500 metrillä oli kova loppukiri, mutta viimeisellä 200:lla en vetänyt enää ihan hulluna. Varmistin, että saan sen paikan.

Loppukilpailussa vastassa ovat Nielsenin ja Syringin lisäksi Belgian Hannes Obreno, Unkarin Pétervári-Molnar Bendegúz sekä Australian Rhys Grant. Heistä Obreno on regatan suurin suosikki.

– Siinä on sellaisia kavereita vastassa, joita olen voittanut ja joille olen hävinnyt. Koen, että kuudesta kaverista neljä on ihan samalla viivalla. Belgialainen ja tanskalainen ovat olleet aika vakuuttavia, ja kummatkin olen pystynyt voittamaan jonkun kerran, Ven arvioi.

Viimeksi Obreno voitti Venin Varesen maailmancupissa kahdella sekunnilla. Janakkalalaisen mielestä päivän kunto ratkaisee ja kolmelle parhaalle annettava olympiapaikka on täysin realistinen.

– Edessä on aikamoinen henkien taistelu olympiapaikoista. Pitää olla kylmäpäinen, mutta saada hyvä veto kokonaisuudessaan loppuun asti ja tehdä oma paras. Lopussa sitten kiristys tulee tavallaan muiden kautta.

Ven luottaa iltapäiväfinaaliin olevan hänelle suotuisa.

– Siinä ehtii aamupala laskea. Ihan normaali valmistautuminen eikä mitään hötkyilyä, vaikka isoista panoksista on kyse. Tällaisia kisaviikonloppuja on harjoiteltu paljon, Ven miettii.

Luzernissa soutivat maanantaina myös miesten kaksikossa kilpailevat Antti Kilpeläinen ja Joel Naukkarinen. He jäivät välierässään selvästi viimeiseksi.

Venin lisäksi tiistain finaaleissa olympiapaikkaa tavoittelee naisten kevyt pariairokaksikko Ulla Varvio–Eeva Karppinen. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic