Uutiset

Ven testasi tekniikkaansa

Janakkalalaisen kilpasoutajan Robert Venin tähän asti tärkein kilpailukausi alkaa tulevana viikonloppuna, kun maailmancupit starttaavat Slovenian Bledissa. Jos kesän ja syksyn aikana kaikki menee nappiin, hänellä on syyskuun MM-kisoissa mahdollisuus hankkia paikka vuoden 2016 olympialaisiin Brasiliaan.

Viime viikonlopun Ven käytti yhdessä muutaman muun maajoukkuesoutajan kanssa Kipinäniemessä Katumajärven rannalla testaamassa ja hiomassa soututekniikkaansa entistä paremmaksi. Testit teki entinen huippusoutaja, venäläinen biomekaniikan tohtori Valery Kleshnev itse kehittämillään laitteilla.

Robert Ven oli Kleshnevnin testattavana nyt kolmatta kertaa. Ensimmäinen kerta oli viime syksynä, kun tohtori saapui tutkimuslaitteineen ensi kertaa Suomeen Robertin vanhempien Livinus ja Tiina Venin kutsusta.

– Testeistä on ollut paljon hyötyä, olen oppinut uusia asioita, ja taas lauantain ja sunnuntain aikana opin paljon lisää. Kaikilla soutajilla on yksilöllisiä juttuja ja omat virheensä, joita on itse vaikea saada selville. Itselläni yksi konkreettinen asia on, että jalkanopeuttani pitäisi saada paremmaksi, Robert Ven kertoo.

Tulevia kilpailuja Ven odottaa levollisin mielin, sillä hänellä on hyvä leiritalvi takanaan ja hänen fysiikkansa on nyt parempi kuin vuosi sitten. EM-kisat käydään tämän kuun lopussa Poznanissa Puolassa.

– Ainahan oma kunto tietenkin on vähän arvoitus ennen kauden alkua, mutta ensimmäiset kisat antavat suuntaa siihen, missä mennään, hän sanoo.

Pieni huoli Suomen ykkössoutajaa vaivaa sen vuoksi, että hänen jalkojensa lähentäjissä on hienoista rasitusvammaa.

– Pystyn kyllä treenaamaan hyvin nytkin, ja uskon, että jalat tulevat pian aivan kuntoon.

Valmentajien mielestä Robert Venillä on mahdollisuudet pärjätä vaikka kuinka pitkälle.

– Tykkään hänen asenteestaan, se on todella kohdallaan. Hän on myös tarkka siitä mitä tekee, ja hän pystyy analysoimaan itseään hyvinkin yksityiskohtaiseti ja tuntemaan heti pienetkin muutokset, jos jotain on pielessä. En näe mitään esteitä, etteikö hänellä olisi mahdollisuudet vaikka mihin, Heino kehuu.

Lyhyen tuttavuuden ja testitulosten perusteella myös Kleshnev asettaa Venille rajaksi ainoastaan taivaan.

– Robert on hyvin vahva urheilija. Hän kehittyy yhä, ja saa voimia vielä lisää. Jos hän onnistuu saamaan olympiapaikan, hänellä on hyvät mahdollisuudet ottaa kisoista mitali, Kleshnev ennakoi.

Hämeenlinnan Soutajien harjoitusmaja Kipinäniemessä on asiantuntijoiden mukaan oivallinen paikka järjestää testirupeamia, vaikka järvi voikin olla oikullisen tuulinen. Sunnuntainakin vaahtopäät hieman vaikeuttivat porukan työtä, johon liittyi myös moottoriveneellä liikkuminen poikkeusluvalla.

Mukana Katumajärvellä pidetyissä testeissä olivat maajoukkuesoutajat Johanna Haavisto, Ulla Varvio, Eeva Karppinen, Joonas ja Juho-Pekka Petäjäniemi sekä valmentajat Jani Heino ja Ilona Hiltunen, joka on myös Robert Venin henkilökohtainen valmentaja.

– Robertin vanhemmille iso kiitos, että muutkin maajoukkueen soutajat pääsivät Hämeenlinnaan heidän järjestämiinsä testeihin. Valery Kleshnev piti vielä luennonkin, jolla oli paljon kuulijoita. Hänen testidatansa on hyvin tarkkaa, ja siitä saa selville asioita, joita ei itse olisi osannut edes ajatella. Siitä esimerkiksi näkyy, menevätkö kädet juuri täsmälleen yhtä aikaa. Sellaista ei välttämättä näe pelkällä silmällä, Heino sanoo.

Kaksikkoa soutaville Petäjäniemen veljeksille datatieto antoi vinkkiä, että heidän kannattaisi kokeilla istumista veneessä toisensa paikoilla. He muutivatkin kokeeksi istumajärjestystä.

– Erilaiselta tuntui, mutta emme vielä tiedä, vaihdammeko lopullisesti paikkoja. Täytyy katsoa dataa, he naurahtivat testien päätyttyä. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic