fbpx
Uutiset

Venäjä astuu lähemmäs sotataloutta – duuma hyväksyi alustavasti lakiehdotukset, joilla pakotetaan yritykset tukemaan hyökkäystä Ukrainassa

Venäjän hallitus voi pakottaa yritykset toimittamaan maan asevoimille tavaroita ja pakottamaan työntekijät tekemään ylitöitä kahdella uudella lailla, jotka Venäjän valtioduuma hyväksyi alustavasti tiistaina. Asiasta kertoo Reuters . Näin Venäjä voisi tukea helmikuusta asti käymäänsä hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Muutokset vievät Venäjän käytännössä sotatalouteen Ukrainan sodan seurauksena.

Venäjän varapääministeri Juri Borisov kuvaili Venäjän puolustusteollisuuden kuormituksen kasvaneen “merkittävästi”.

– Aseiden ja ammusten saannin takaamiseksi on tarpeen optimoida sotilasteollisen kompleksin ja yhteistyöketjuihin kuuluvien yritysten työtä, Borisov sanoi.

– Juuri nyt, kun länsimaat rakentavat sotilaallista läsnäolaan Venäjän rajalla, kiristävät pakotteita ja lisäävät asetoimituksia Ukrainaan, lakien säätämisen tärkeyttä ei voi yliarvioida, hän lisäsi.

Lakipaketeista toinen antaa hallitukselle oikeuden säännellä työaikaa ja määrätä vapaapäiviä tietyissä yrityksissä. Asevoimille tavaraa toimittavien yritysten työntekijät voitaisiin siten pakottaa työskentelemään yöllä, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä, ilman vuosilomaa.

Borisovin mukaan ylityövaatimusta ei tultaisi käyttämään laaja-alaisesti, ja että työntekijöille maksettaisiin ylimääräistä palkkaa.

Molemmat lakiehdotukset vaativat vielä toisen ja kolmannen käsittelyn duumassa sekä saatava hyväksyntä parlamentin ylähuoneelta ja presidentti Vladimir Putinilta, jotta niistä tulisi osa lainsäädäntöä.

Menot