fbpx
Uutiset

Venäjä ei ehkä pysty vastaamaan Ukrainan mahdolliseen vastahyökkäykseen Luhanskissa, arvioi brittitiedustelu

Ajatushautomo ISW:n arvion mukaan Venäjän joukot ovat todennäköisesti liian heikkoja estääkseen Ukrainan etenemistä koko Oskiljoen varrella.
Kuvassa Ukrainan joukkoja Venäjältä takaisin vallatulla alueella. Kuva: Juan Barreto

Ukrainassa Venäjän joukoilla ei välttämättä ole riittävästi reservejä tai taistelutahtoa vastata Ukrainan mahdolliseen vastahyökkäykseen Luhanskin alueella, Britannian puolustusministeriö arveli lauantaisessa raportissaan.

Ministeriön mukaan Ukraina on jatkanut vastahyökkäystään maan koillisosassa, missä venäläisten puolustuslinja kulkee Oskiljoen ja Svatoven kaupungin välillä. Venäjä pitänee puolustusministeriön mukaan tämän alueen hallintaa tärkeänä, koska se on yksi harvoista sen hallussa olevista huoltoreiteistä Belgorodista Venäjältä.

Lisäksi alue sijaitsee aivan Luhanskin rajalla. Venäjä on sanonut haluavansa “vapauttaa” Luhanskin, ja merkittävät aluemenetykset Luhanskissa tekisivät nämä aikeet tyhjiksi.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukkojen kokonaistappiot hyökkäyksen alkamisesta lähtien ovat noin 54 000 sotilaan luokkaa.

ISW: Kupjanskin kaupunki on täysin ukrainalaisten hallussa

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoi raportissaan Ukrainan joukkojen ylittäneen Oskiljoen Harkovan alueella. Raportin mukaan satelliittikuvat viittaavat siihen, että Ukrainan joukot ovat siirtyneet joen itärannalle Kupjanskin kaupungissa ja sijoittaneet sinne tykistöä. ISW:n mukaan Kupjanskin kaupunki on nyt täysin Ukrainan joukkojen hallinnassa.

ISW:n arvion mukaan Venäjän joukot ovat todennäköisesti liian heikkoja estääkseen Ukrainan etenemistä koko Oskiljoen varrella, jos Ukraina päättää yrittää jatkaa etenemistään.

Zaporizhzhjan ydinvoimala liitettiin takaisin sähköverkkoon

Pysäytetty Zaporizhzhjan ydinvoimala Ukrainassa saa jälleen sähköä kansallisesta sähköverkosta, kertoi Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) lauantai-iltana Suomen aikaa.

IAEA:n mukaan voimala saatiin palautettua sähköverkkoon korjaamalla yksi neljästä voimalaan johtavista sähkölinjoista.

Voimala tarvitsee sähköä jäähdytykseen ja muihin olennaisiin turvallisuustoimintoihin. Voimalan viimeinen toiminnassa ollut reaktori sammutettiin noin viikko sitten.

Zaporizhzhja on Euroopan suurin ydinvoimala, joka on ollut Venäjän ja Ukrainan taistelujen keskiössä Venäjän hyökkäyssodan alkuajoista lähtien.

Menot