Uutiset

Venäjä on aina Suomen ykkösasia

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Kari Jalas korostaa Venäjän olevan Suomen kannalta tärkein valtio monessakin mielessä. Venäjästä on tulossa esimerkiksi hyvää vauhtia Suomen tärkein kauppakumppani. Itänaapuri on tullut Jalakselle tutuksi muun muassa laajan kauppakamarijärjestelmänsä myötä. Yhteistyötä on tehty monella saralla.

– Joskus unohdamme hetkeksi, kuinka tärkeä Venäjä on. Suomelle se on aina ykkösasia.

Itäyhteistyötä Jalas teki jo 1970- ja 80-luvulla toimiessaan Suomen ja SEV:n yhteistyöelimessä.

– Venäjän tarjoamat mahdollisuudet eivät ole pienentyneet Neuvostoliiton ajoista. On tärkeää ymmärtää Venäjän ulottuvuudet niin maantieteellisesti kuin historiallisestikin.

Jalas korostaa, että yhteydet venäläisiin kumppaneihin on säilytettävä sitkeällä ja peräänantamattomalla työllä. Jalas muistuttaa myös, että Baltian maat haastavat Suomen kilpailussa Venäjän markkinoista.

– Heti kun Baltian maat kykenevät suhtautumaan ilman korostuneita tunteita Venäjään, on heillä käytössään merkittävää Venäjä-osaamista ja kielitaitoa.

Jalas näkisi mielellään Suomen hyödyntävän asemaansa idän ja lännen rajamaana ja rakentavan johdonmukaisesti EU:n ja Venäjän välistä yhteistyötä.

Jalas toimi TT:n edustajana Brysselissä 1986-97, jolloin Euroopan kahtiajako loppui ja jolloin Suomi liittyi EU:n jäseneksi. Jalas muistaa kuinka lomalle Suomeen ajaessaan näki savuavia Trabanteja Saksan moottoriteillä. Muutoksen tuulet olivat alkaneet puhaltaa.

– Nyt voi Euroopassa vapaasti ajaa ilman rajamuodollisuuksia mistä hyvänsä melkein minne hyvänsä.

Suomen EU-jäsenyys on Jalaksen mielestä parasta mitä Suomen elinkeinoelämälle on tapahtunut.

– EU on maailman suurin talous. Vaatii kuitenkin jatkuvaa työtä saavuttaa integraatioedut. Tarvitaan turnauskestävyyttä, josta Suomessa on aika-ajoin puutetta.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja muistaa tarkastella Suomen elinkeinoelämää pidemmällä tähtäimellä. Sodan jälkeistä talouskasvua ja elinkeinorakenteen muutosta Jalas pitää uskomattomana menestystarinana.

Kun Suomen viennistä 50-luvulla lähes 80 prosenttia oli metsäteollisuutta, on luku nykyään 25 prosenttia. Bruttokansantuote asukasta kohden on noussut nelinkertaiseksi ja Suomi on saavuttanut Ruotsin.

– Jos joku olisi 70-luvulla tämmöisiä esittänyt, niin sitä henkilöä ei kyllä olisi pidetty kovin arvostelukykyisenä.

Tulevaisuutta ajatellen Suomen tulisi Jalaksen mielestä saada palvelusektorin tuottavuuden taso nousuun. Keinotkin ovat selvillä. EU:n palveludirektiivi pitäisi saada käyttöön sekä poistaa siirtymäajat EU:n sisältä, jotta työvoima pääsisi liikkumaan vapaasti myös käytännössä. Lisäksi kuntien palvelut pitäisi voida järjestää yhä enemmän myös yksityisin voimin. (STT)

Päivän lehti

3.8.2020