fbpx
Uutiset

Venäjä otti käyttöön uuden tullilain ajoneuvoille - "Tämä tuli vähän puun takaa"

Venäjällä on tullut voimaan uusi tullilaki, jonka mukaan jatkossa maahan voi viedä vain yhden ulkomaisen auton omistajaa kohden kerrallaan ilman ylimääräisiä maksuja. Suomen Tulli kertoi päivällä Twitterissä, että useita suomalaisia oli jo verotettu uuden lain nojalla.

Uuden lain mukaan saman omistajan autoja ei voi olla Venäjällä kuin yksi samaan aikaan. Jos maahan haluaa viedä useampia ajoneuvoja kerralla, pitää maksaa muista autoista erillinen takuumaksu maahantuotaessa.

– Olen ymmärtänyt, että vaadittu takuusumma liittyy ajoneuvon maahantuonnin verotukseen, ei tullimaksuihin, kertoo Nuijamaan tullipäällikkö Petri Kukkonen STT:lle.

Kukkosen mukaan takuusumman voi mahdollisesti saada takaisin Venäjältä palatessa, mutta menettelyn yksityiskohtia ei vielä Suomen puolella rajaa tunneta.

Luoteis-Venäjän tullin tiedottaja on kertonut Helsingin Sanomille, että Venäjältä palaava saa takuusumman takaisin, jos tietää sitä pyytää.Pankin omistaman auton matka voi katketaKukkosen mukaan pankin tai rahoitusyhtiön omistamalla autolla liikkuva ihminen pääsee maksutta maahan vain, jos on ensimmäinen kyseisen yhtiön autolla rajan ylittävä.

– Tänä päivänä, kun monet autot ovat rahoitusyhtiöiden omistamia eli lainalla ostettuja, se tietysti aiheuttaa ongelmia yksityisautoilijoille, Kukkonen kertoo.

Uuden tullilain vaikutukset tulivat ikävänä yllätyksenä Suomen tullivirkailijoille.

– Tämä tuli vähän puun takaa. Meillä oli keskiviikkona kuukausipalaveri Venäjän kollegoiden kanssa, ja he kertoivat, että uusi laki on astunut voimaan, mutta että sillä ei olisi isompia vaikutuksia, Kukkonen sanoo.

– Seuraavana päivänä tuli tieto, että Baltian maissa on ongelmia ylityksissä, ja tänä aamuna tuli kollegalta Venäjältä viesti, että lain muutos tarkoittaa yksityisautoilun osalta käytännössä tätä, hän jatkaa.

Muutoksen ei Kukkosen mukaan pitäisi vaikuttaa rekkaliikenteeseen.Korjattu aiempaa uutista 7.9. kello 20.58: Jutussa sanottiin aiemmin lain tulleen voimaan perjantaina. Tarkka päivä ei kuitenkaan ole tiedossa.

https://twitter.com/SuomenTulli/status/1038056606473379841
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005819612.html

Asiasanat

Menot