fbpx
Uutiset

Venäjä painostaa naapurimaan tuomareita – Liettua hakee EU-parlamentilta tukea

Suomalaisetkin mepit ottavat kantaa sotarikoskiistaan.
Suomen Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen korostaa huolta siitä, että poliittisesti motivoidut rikosprosessit voivat johtaa Interpolin kansainvälisten pidätysmääräysten väärinkäyttöön. Kuva: STEPHANIE LECOCQ
Suomen Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen korostaa huolta siitä, että poliittisesti motivoidut rikosprosessit voivat johtaa Interpolin kansainvälisten pidätysmääräysten väärinkäyttöön. Kuva: STEPHANIE LECOCQ

Euroopan parlamentissa käsitellään huomenna torstaina kansainvälistä kiistaa, joka juontaa juurensa Neuvostoliiton kaatumisen myllerrykseen.

Vuoden 1991 väkivallasta tuomioita jakaneet liettualaiset tuomarit ovat joutuneet Venäjän silmätikuiksi. Liettua varoittaa nyt, että Moskovan painostus uhkaa tuomioistuinten riippumattomuutta kaikkialla EU:ssa. EU-parlamentin odotetaan hyväksyvän torstaina päätöslauselman, jossa tuomitaan Venäjän tapa painostaa naapurimaan oikeuslaitosta.

Kun Liettua irtautui Neuvostoliitosta, Moskova yritti pysäyttää imperiumin murenemisen väkivalloin. Tammikuussa 1991 neuvostojoukot valtasivat Vilnassa strategisia kohteita, kuten tv-tornin, ja ampuivat valtausta vastustavia mielenosoittajia.

Tutkinta kesti lähes 30 vuotta

Vasta itsenäistyneen Liettuan oikeuslaitos aloitti verilöylystä rikostutkinnan, ja viimein kolme vuosikymmentä myöhemmin jutussa luettiin tuomiot.

Viime maaliskuussa liettualainen tuomioistuin antoi 67 syytetylle tuomiot osallisuudesta sotarikokseen, rikokseen ihmisyyttä vastaan ja hyökkäykseen Liettuan valtiota vastaan. Tuomitut ovat pääosin Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan kansalaisia, jotka tuomittiin poissaolevina.

Venäjä reagoi omien kansalaistensa tuomitsemiseen käynnistämällä rikosprosessin liettualaisia tuomareita, syyttäjiä ja tutkijoita vastaan. Perusteena on epäily siitä, että liettualaiset antoivat tahallaan väärän tuomion viattomille venäläisille.

Liettuan hallitus korostaa, että rikostutkinta on Venäjän keino painostaa naapurimaan tuomioistuimia. Maan oikeusministeri Elvinas Jankevičius perusteli asian tärkeyttä Brysselissä kaksi viikkoa sitten parlamentin oikeusasioista vastaavan LIBE-valiokunnan tapaamisessa.

– Nyt kohteeksi ovat joutuneet Liettuan syyttäjät ja tuomarit. Tulevaisuudessa kohteena voivat olla hollantilaiset, jotka tutkivat Malaysia Airlinesin koneen alas ampumista Ukrainassa, britit, jotka tutkivat Skripalien myrkytystapausta Salisburyssa tai puolalaiset, jotka yrittävät tutkia perusteellisesti vuonna 2010 Katyniin matkalla olleen lentokoneen turmaa, Jankevičius sanoi.

Luonnostekstissä tuomitaan Venäjän toimet

Suomen Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) osallistui maanantaina Strasbourgissa aihetta koskevaan keskusteluun EU:n neuvoston edustajana. Tuppurainen korosti huolta siitä, että poliittisesti motivoidut rikosprosessit voivat johtaa Interpolin kansainvälisten pidätysmääräysten väärinkäyttöön.

– Haluan sanoa, että Liettuan tapaus on yhteinen asia meille kaikille. Suomi puheenjohtajamaana on sitoutunut oikeusvaltioperiaatteeseen. Olemme sitoutuneet valvomaan tätä ajankohtaista aihetta ja huolehtimaan siitä, että se otetaan säännöllisesti esiin erityisesti EU-tapaamisissa Interpolin johdon kanssa, Tuppurainen sanoi.

Keskiviikkona julkaistiin viiden poliittisen ryhmän yhteinen päätöslauselmaesitys, jossa Venäjän toimet tuomitaan voimakkaasti. Luonnostekstissä vedotaan EU:n jäsenmaihin, että ne eivät auttaisi Venäjän viranomaisia liettualaistuomareita koskevassa rikosprosessissa.

Vilnan verilöyty

Liettuan sotarikostuomio koskee tapahtumia, jotka tunnetaan Vilnan verilöylyn nimellä.

Liettua julistautui itsenäiseksi maaliskuussa 1990.

Tammikuussa 1991 neuvostoviranomaiset pyrkivät väkivalloin nujertamaan kansanliikkeen ja ottamaan kontrollin takaisin.

Kun tankit tulivat Vilnaan, latvialaiset kokoontuivat hengenvaarasta huolimatta puolustamaan tärkeimpiä kohteita, kuten parlamenttia ja tv-tornia.

Neuvostojoukkojen luoteihin ja tankkien alle menehtyi yhteensä 14 ihmistä. Satoja loukkaantui.

Liettuan itsenäisyysliikkeellä oli tärkeä rooli Neuvostoliiton hajoamisessa, sillä Liettua oli ensimmäinen neuvostotasavalta, joka julistautui itsenäiseksi.

Menot