fbpx
Uutiset

Venäjä puuhaa Syyriaan uutta lentotukikohtaa

Venäjä on perustamassa lentotukikohtaa lähelle Syyrian Latakian kaupunkia. Näin kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö tiistaina.

Pentagonin tiedottaja Jeff Davis kertoi BBC:n mukaan, että rannikkoalueelle on tullut jatkuva virta ihmisiä ja kalustoa.

Satelliittikuvat paljastavat Venäjän vieneen uuteen lentotukikohtaan noin puoli tusinaa T-90-panssarivaunuja, 15 haupitsia, 35 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua, 200 merijalkaväen sotilasta ja majoitustilat noin 1 500 henkilölle.

Venäjän mukaan sotilaskalustoa on lähetetty alueelle auttamaan Syyrian hallitusta taistelussa Isis-ääriliikettä vastaan. Alueelle ei ole lähetetty taistelulentokoneita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että mikäli Venäjä ei olisi tukenut Syyrian hallitusta, Euroopan kohtaama pakolaistulva olisi vielä nykyistä pahempi.

Putin sanoi maan jatkavan Syyrian hallituksen ja presidentti Bashar al-Assadin sotilaallista tukemista taistelussa terrorismia vastaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on viime aikoina ollut jo kahdesti yhteydessä venäläiskollegaansa Sergei Lavroviin asian tiimoilta. Kerryn mukaan Venäjän toimet Syyriassa vain lisäävät siellä olevaa kaaosta.

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain viranomaiset pelkäävät Venäjän toimien vahvistavan Assadin hallintoa aikana, jolloin tämä on ollut häviämässä taistelukentällä. Tämä saattaa vaikeuttaa poliittisen ratkaisun löytämistä jo neljä ja puoli vuotta kestäneeseen konfliktiin.

Syyrian hallitus menetti hiljattain keskeisen lentotukikohdan kapinallisille koillisessa Idlibin maakunnassa.

Latakian eteläpuolelle perustettavasta lentotukikohdasta käsin voisi tehdä ilmaiskuja Syyrian hallituksen joukkojen tueksi.

Yhdysvallat pelkää Venäjän toimien vaarantavan Yhdysvaltain johtaman liittouman Syyriassa tekemät ilmaiskut Isisiä vastaan.

SYYRIAAN on lentänyt ainakin 15 venäläistä Condor-kuljetuskonetta Iranin ja Irakin ilmatilan kautta.

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi yrittänyt painostaa Irakin pääministeriä Haider al-Abadia kieltämään ylilentoja. Abadin asema on vielä kotimaassaan heikko. Yhdysvallat ei halua antaa vaikutelmaa, että tämä olisi Washingtonin sätkynukke.

New York Timesin mukaan Venäjä pyrkii sotilaallisen läsnäolon kasvattamisella lisäämään arvovaltaansa Lähi-idässä. Ennestään sillä on jo 1970-luvulta asti ollut laivastotukikohta Syyrian Tartusissa.

Asiasanat

Menot