Uutiset

Venäjä teki odotetun ratkaisun

Hämeenlinna 29.6.2005

Suomessa maanantaina vieraillut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Venäjä sanoutuu irti Viron kanssa neuvotellusta rajasopimuksesta. Viro on asiakirjan jo vahvistanut, Venäjän duuma sitä ei Lavrovin ilmoituksen jälkeen missään tapauksessa ratifioi.

Mistään suuresta mullistuksesta tai Viron ja Venäjän välisestä uudesta riidasta ei onneksi ole kyse. Rajasopimuksen kaatuminen ei tietenkään maiden suhteita lämmitä, mutta tie uusille neuvotteluille pitäisi olla auki. Kumpaakaan maata ei perimmiltään palvelisi yli 300 kilometrin mittaisen rajan sopimukseton tila.

Viro ja Venäjä neuvottelivat rajasopimuksesta kauan, kuten arvata saattoi. Neuvostoliitto miehitti Viron ja miehitti maata viitisenkymmentä vuotta. Tuota painajaismaista aikaa virolaiset eivät voi unohtaa. Viro itsenäistyi vuonna 1991 ja se on toipunut hämmästyttävän nopeasti kommunistivallasta, mutta kaikkia miehityksen jälkiä ei maan yhteiskuntaelämästä ole vielä kyetty siivoamaan pois.

Maat pääsivät sitkeiden neuvottelujen jälkeen yhteisymmärrykseen rajasopimuksesta toukokuun puolivälissä. Allekirjoittajien, Viron ulkoministerin Urmas Paetin ja Sergei Lavrovin, mukaan kaiken piti olla selvää. Sopimus oli ratifiointia vailla valmis.

Neuvoteltu rajasopimus joutui kuitenkin vastatuuleen Viron parlamentissa. Oppositio iski siihen kiinni ja sai esipuheeseen epäsuoran viittauksen neuvostomiehityksestä. Moskovasta oli tehty jokseenkin selväksi se, ettei Viron pidä peukaloida millään tavalla kahdenvälisten neuvottelujen lopputulosta. Viron parlamentti ei sanaa uskonut.

Ulkoministeri Lavrovin kannanotto rajasopimukseen ei yllättänyt. Lähinnä voikin kysyä, miksi Venäjä vastasi Viron parlamentin vetoon viikon viiveellä. Viron parlamentti hyväksyi rajasopimuksen puumerkillään varustettuna 20. kesäkuuta ylimääräisessä istunnossa.

Viro sai täsmälleen mitä tilasi. On perin ymmärrettävää, että parlamentti halusi viittauksen miehityksen aikaan, mutta menettelytavassa on sangen vähän puolusteltavaa. Kun kaksi osapuolta neuvottelee sopimuksen, ei siihen kumpikaan voi mennä enää ratifiointivaiheessa liittämään omia kannanottojaan. Viron parlamentti ei voinut edes kuvitella, että Venäjä olisi hyväksynyt sen lisäykset.

Lavrovin mielestä Viron mallin rajasopimus jättää Virolle mahdollisuuden esittää Venäjälle aluevaatimuksia. Tuskin rajasopimus kuitenkaan tähän yksityiskohtaan kaatui. Perimmäinen selitys voi olla tuttu ja yksinkertainen: suurena valtiona Venäjä ei siedä pienen maan hyppimistä silmilleen.

Kenties Venäjä myös yrittää epätoivoisesti pitää kiinni tulkinnasta, jonka mukaan Viro – kuten kaikki Baltian maat – liittyi Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti. Suuren maan tuntuu olevan vaikea myöntää suurta vääryyttä. Totuuden kieltäminen ei Venäjän arvoa muun maailman silmissä voi nostaa.

Suuren maan tuntuu olevan vaikea myöntää suurta vääryyttä.

Päivän lehti

16.7.2020