fbpx
Uutiset

Venäjä-vastaisuus aivan odotettua

Tuore kansainvälinen mielipidekartoitus kertoo suomalaisten suhtautuvan Venäjään poikkeuksellisen kielteisesti. Gallup Internationalin kokoamat tiedot ovat tylyjä, sillä Suomea enemmän Venäjää karsastetaan ainoastaan Kosovossa, koska Kremlin johto on tukenut erittäin aktiivisesti serbejä. Suomalaisista 62 prosenttia suhtautuu Venäjään melko kielteisesti tai erittäin kielteisesti. Ei Suomi rakasta Yhdysvaltojakaan: ainoastaan 18 prosenttia suomalaisista suhtautui maailman talousjättiin myönteisesti.

Tieto suomalaisten Venäjä-vastaisuudesta ei lopulta millään tavalla yllätä. Tällä kertaa Gallup International vahvistaa todeksi sen, mikä on tiedetty vuosikymmenestä toiseen itärajan molemmilla puolilla. Gallup Internationalin selvitys sijoittaa ansiokkaasti suomalaisten Venäjä-vastaisuuden omalle paikalleen. Kun kartoitusta varten haastateltiin 50 000 ihmistä 60 maassa, itse kyselyn luvuissa on varsin vähän selitettävää.

Suomalaisten myönteisen Venäjä-kuvan romuttaa vieläkin historian raskas taakka. Venäjä on ollut maamme perinteinen sotilaallinen vihollinen. Toisessa maailmansodassa Neuvostoliiton diktaattorilla Josef Stalinilla esikuntineen oli vain yksi perimmäinen tavoite: itäinen kommunistivaltio halusi murskata Suomen ja sen länsimäisen demokratian sekä talousjärjestelmän.

Gallup Internationalin kartoitus saattaa suorastaan naurunalaiseksi Suomen ja Neuvostoliiton sotien jälkeisen yhteistyön. “Kansojen välistä ylintä ystävyyttä” rakennettiin ennen muuta suurilla sanoilla, itänaapurin yhteiskunnallisia oloja pimittävällä propagandalla ja lähettämällä erilaisia ystävyysretkikuntia niin Suomeen kuin Neuvostoliittoon. Mitään pysyviä myönteisiä asenteita Venäjään ei myllytyksestä tunnu suomalaisten keskuuteen jääneen. Tässä tapauksessa sitkeää työtä ei palkittu.

Suomalaiset ovat maailmanmitassa ilmeisesti erittäin hyvin perillä Venäjän historiasta ja maan nykyisistä epäkohdista. Stalinin toimeenpanemat joukkomurhat, Brezhnevin ajan ihmisoikeusloukkaukset ja muun muassa sananvapauden puute ovat edelleen tekijöitä, jotka näkyvät Gallup Internationalin kartoituksessa. Venäjä-kuva ei suomalaisten keskuudessa ole kaunis ja tästä Venäjä saa syyttää lähinnä itseään.

Sinänsä voisi kuvitella, että kielteiset Venäjä-asenteet olisivat voimissaan Baltiassa, Puolassa ja Tshekissä. Virossa, Latviassa ja Liettua on venäläinen vähemmistö, mikä liennyttää maiden Venäjä-vastaisuutta. Keski-Euroopasta katsoen Venäjä on kaukana ja siellä karsastetaan myös Saksaa.

Gallup Internationalin kysely mittaa ainoastaan suomalaisten suhtautumista Venäjän valtioon. Suomalaiset ja venäläiset ovat olleet niin kauan tekemisissä keskenään, ettei ihmisten välisten suhteiden kehittämiseksi myönteiseen suuntaan ole varmasti esteitä. Jos Venäjä kehittää olojaan ja nostaa kunniaan ihmisoikeudet, myös suomalaisten suhtautuminen itänaapuriimme ajan kanssa muuttuu.

Menot