Kolumnit Uutiset

Venäjää ei ole olemassa

Muinaisella 70-luvulla luimme erityisellä huolella sanomalehtiä sunnuntaisin, koska niissä oli hassuja pikku-uutisia Kiinasta. 

Kahjuzhussa syntyi kolmipäinen koira, Hainanissa puolitoista miljoonaa maatyöläistä ihmetteli torilla ramofonia, Pekingissä Neljän kopla lupasi kuun taivaalta ja juustoleivät koko 900-miljoonaiselle kansalle. 

Suomi suomettui somasti, joillakin oli jo väritelevisiot ja HPK tahkosi divarissa. Elettiin aikaa ennen internettiä, kännyköitä ja Periscopea. Eli asuttiin periferiassa, kaukana kaikesta. Kiina olisi yhtä hyvin voinut olla toisessa aurinkokunnassa. Tai olla olematta, siis olemassa ollenkaan.

Sitäkin joskus vitsikkäästi epäiltiin.

Nykyisin nyt, eli meidän aikanamme, uskotaan yleisesti, että jossakin Kiinaa lähempänä on maa, jonka presidentti lentää kurkien kera, painii tiikereiden kanssa, sukeltaa muinaismuistoja rantavedestä, komentaa moottoriajoneuvoja ja, kun muilta harrastuksiltaan ehtii, kaappailee osia naapurimaista. 

Joitakin seikkailuista on mediassa epäilty lavastetuiksi. Menen pykälää pitemmälle ja väitän, että niitä ei ole koskaan tapahtunutkaan.

Tämä Kekkostakin ketterämpi presidentti hallitsee muka valtiota, joka suihkaroi naapurin tontilla, pommittaa sairaaloita, harrastaa valtiollista dopingia ja on jopa hermostuttanut hilpeät hurritkin vesirajaleikeillään. Tuskinpa sentään. En usko. Ei voi olla totta.

Noin absurdia valtiota ei yksinkertaisesti voi olla olemassa, tuollaista ei voi sattua meidän modernissa valmiissa maailmassamme. Mutta kuitenkin edellä mainittuja tapahtumia kierrätetään maailmalla uutisina. Miksi? Koska sometrollit ne keksi! 

Trollit ovat jääneet kiinni mitättömistä pikku kepposista, parista facepierusta, mutta iso vale vaeltaa edelleen valaana valtamerillä. 

Iso valas ei ole ajautunut rantaan, sinipunavalkoinen Moby Dick ei ole kohdannut kapteeni Ahabiaan. 

Vanha ATARI-veikkojen kikka: tunnustetaan pikku kepponen ettei jäädä kiinni isosta. Jos käry kävikin pari somekampin vuoksi, niin jäähyn jälkeen takaisin kentälle ja heti perään vitonen presidentinvaalien manipuloinnista. Eipä haittaa, kun kukaan ei huomaa, että peliä pelataan vain pöytäkirjatasolla ja että pöytäkirja on pelkkiä trollien muokkaamia numeroita internetissä. 

Jäähyilevää joukkuetta kun ei itse asiassa edes ole olemassa. Se on se iso vale. Trollien vitsi, joka moottoripolkupyörän tavoin on lähtenyt pahasti käsistä. 

Hurtti huumori on otettu tosissaan, kuten Orson Wellesin radiokuunnelma Maailmojen sota, joka aiheutti laajaa paniikkia Yhdysvalloissa vuonna 1938. Ihmiset luulivat, että avaruusökkömöllit ovat oikeasti valloittamassa maapalloa.

Näin se on pakko olla. Venäjää ei voi olla olemassa. Muuten maailmassa ei ole mitään järkeä. Ja Donald Trumpista tulee Amerikan presidentti.

 

Kimmo Miettinen
zaikimmo@gmail.com
Kirjoittaja on kirjailija ja kärttyisä, Hämeenlinna

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic