Uutiset

Venäjää on hyödytöntä kohdella silkkihansikkain

Muutama kommentti Hanna Smithin mietteisiin Hämeen Sanomissa (”Tutkija toivoo tarkkuutta Venäjä-politiikkaan”).

Hanna Smithin mielestä itänaapurimme arvostelua on syytä varoa, koska kyseessä on suuri maa, jonka öljy- ja kaasuvarat ovat muulle Euroopalle tärkeitä.

Venäjä on osa maailmanyhteisöä ja sitä sitovat maailmanyhteisön jäsenyyden vaatimukset ja siksi siihen on voitava suhtautua aivan samalla tavalla, kuin muihinkin maihin. Sitä on voitava arvostella samalla tavoin kuin muitakin maita, oli aihetta tai ei, ja sen on siedettävä muualta tulevaa arvostelua, oli kritiikkiin aihetta tai ei.

Aito ystävyys ja luottamus syntyy avoimuudesta, ei harhakuvasta, että kaikki on hyvin, kun asiat painetaan villaisella ja kauppa käy.

Hanna Smith puhuu myös Venäjän demokratisoitumisprosessista itänaapurimme erityispiirteitä ymmärtäen. Hänen mielestään Venäjä on demokratisoituva maa, joskin kehitys on hänen mukaansa hidasta ja pysähtelevää. Ainakaan kansainvälisten tiedotusvälineiden kertoman perusteella Venäjän demokratisoitumiskehitys ei ole etenemis- tai pysähdystilassa, vaan menossa taaksepäin. Onhan Putinin hallitus esimerkiksi rajoittamassa niin koti- kuin ulkomaistenkin kansalaisjärjestöjen oikeuksia ja BBC:n mukaan Venäjän viimeinen riippumaton TV-asema, Ren-TV, on äskettäin siirtynyt Putinin myötäilijöiden käsiin.

Tshetshenian äskeisten vaalienkaan demokraattisuudesta eivät kansainväliset tarkkailijat ole kovin vakuuttuneita. Hyvän käsityksen Venäjän demokratian ja sananvapauden nykytilasta saa kuuntelemalla itänaapurimme ”Venäjän Ääni”-radioasemaa. Ero Yhdysvaltojen hallituksen rahoittamaan Voice of Americaan on melkoinen, puhumattakaan Britannian hallituksen rahoittamasta BBC:stä.

Hanna Smithin mukaan Venäjä on vasta kehittymässä oikeusvaltioksi. Itänaapurillamme on totisesti matkaa laillisuuden mallimaaksi. Transparency International -järjestön mukaan Venäjä oli vuonna 2005 maailman 127. vähiten korruptoitunut maa. Vuonna 2004 se oli samassa vertailussa sijaluvulla 92. Maalla, jossa demokratia taantuu ja korruptio leviää, ei ole toivoakaan kehittyä oikeusvaltioksi.

Venäjän viimeaikainen kehitys osoittaa myös selvästi, kuinka hyödytöntä on kohdella sitä silkkihansikkain. Vaikka muun Euroopan johtajat ovat soveltaneet itänaapuriinsa luottamuksellisten keskustelujen periaatetta ja pidättyneet Venäjän julkisesta arvostelusta, on maan demokratia jatkuvasti kaventunut ja tilanne Tshetsheniassa huonontunut samalla kun presidentti Putin haikailee avoimesti neuvostoimperiumin perään.

Venäjä ymmärtää toimintansa kielteiset seuraukset ainoastaan, jos niistä jatkuvasti ja avoimesti muistutetaan. Samaa käytäntöä muu maailma soveltaa Yhdysvaltoihin, miksei siis myös Venäjään.

Esa Leskinen

Hämeenlinna

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic