fbpx
Uutiset

Venäjällä alkaa suuri Vostok-sotaharjoitus - mukana 300 000 venäläissotilasta ja 3 000 kiinalaissotilasta

Venäjällä on alkanut historiallisen suuri sotaharjoitus Vostok (itä). Puolustusministeri SergeiShoigu on uutistoimisto AFP:n mukaan kertonut, että siihen osallistuu noin 300 000 venäläissotilasta ja tuhat ilma-alusta.

Lauantaihin asti jatkuva sotaharjoitus järjestetään maan itäosassa yhteistyössä Kiinan ja Mongolian kanssa. Kiinan puolustusministeriö on vahvistanut, että Vostokiin osallistuu yli 3 000 kiinalaissotilasta.

Shoigun mukaan Venäjä ei ole järjestänyt mitään Vostokin veroista sitten kylmän sodan sotaharjoituksen Zapadin (länsi) vuonna 1981.

Venäjän keskisen ja itäisen puolustuspiirin Vostok-harjoitukset järjestetään neljän vuoden välein aina vuotta läntisen sotilaspiirin Zapad-harjoitusten jälkeen.

Viime vuonna yhdessä Valko-Venäjän kanssa pidettyyn Zapadiin osallistui Venäjän mukaan alle 13 000 sotilasta, mutta sotilasliitto Naton mukaan osallistujia saattoi olla yli 100 000.

Alle 13 000 sotilaan harjoituksia seuraamaan ei tarvitse kutsua kansainvälisiä tarkkailijoita.

Putin kehui suhteita KiinaanVenäjän presidentti Vladimir Putinin odotetaan saapuvan seuraamaan harjoitusta. Sitä ennen hän kuitenkin isännöi Vladivostokissa järjestettyä talousfoorumia, johon osallistui myös Kiinan presidentti Xi Jinping. Presidenttien tapaamisen yhteydessä Putin ylisti Venäjän ja Kiinan välisiä suhteita.

– Meillä on luotettavat suhteet niin politiikassa, turvallisuudessa kuin puolustuksessa, Putin sanoi.

Xi puolestaa sanoi, että kahden maan välinen ystävyys voimistuu koko ajan.


Asiasanat

Menot