fbpx
Uutiset

"Venäjällä on luettu Kiinan Kazakstan-lausunto irvistellen"

Kiina lupaili "positiivista energiaa" maailmaan tavattuaan Venäjän.
Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti Samakandin neuvottelut torstaina Kiinan ja Mongolian presidenttien kanssa. Kuva: Alexandr Demyanchuk / AFP / Lehtikuva

Kiinan johtaja Xi Jinping vakuutti torstaina Uzbekistanissa yhteistyön Venäjän kanssa jatkuvan ja sanoi Kiinan haluavan luoda “positiivista energiaa” maailmaan. Hänen mukaansa Kiina on valmis panostamaan yhteistyöhön Venäjän kanssa ja kutsui maita “johtaviksi valtioiksi”.

– Kiina on myös valmis ottamaan johtavan roolin vakauden ja positiivisen energian luomiseksi maailmassa, jota keikuttaa sosiaalinen myllerrys, Xi muotoili tavattuaan Venäjän vastinparinsa.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Matti Puranen arvioi, että mitään dramaattisia muutoksia Kiinan Venäjään tai Ukrainaan suuntautumisessa ei ole näkyvissä, vaan Kiina pyrkii edelleen tasapainottelemaan tilanteessa. Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa eikä Venäjän tavoin kutsu Ukrainan tapahtumia sodaksi vaan erikoisoperaatioksi.

Tapaaminen tulee kuitenkin mielenkiintoiseen aikaan, koska Venäjä on kärsinyt tappioita Itä-Ukrainassa.

– Xi on laittanut paljon arvovaltaa siihen, että seisoo Venäjän rinnalla. Kotiyleisöllekin pitäisi pystyä perustelemaan, mitä järkeä on seisoa heikentyvän ja tappiohin ajautuvan Venäjän rinnalla, hän sanoi.

Kiinalla ei kuitenkaan juuri ole vaihtoehtoja, sillä Kiinalle Yhdysvaltoja vastaan kamppailu on suurempi intressi, ja siihen se katsoo Venäjää tarvitsevansa, Puranen sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin taas kiitteli tapaamisen jälkeen Kiinan suhtautumista Ukrainan tilanteeseen.

Samalla Putin ilmaisi tukensa Kiinalle Taiwanin saarivaltiota koskevassa kiistassa.

– Omalta osaltamme me pidämme kiinni yhden Kiinan politiikasta. Tuomitsemme Yhdysvaltain ja näiden “satelliittivaltioiden” provokaation Taiwaninsalmella, hän sanoi.

“Kiina tarjoaa kaikille kaikkea”

Puranen piti kiinnostavana myös Xin Kazakstania koskevaa lausuntoa. Xi tapasi Kazakstanin presidentin Kasym-Zomart Tokajevin ennen Putinia. Tapaamisessa Xi ilmaisi, että Kiina tukee “Kazakstania maan itsenäisyyden, kansallisen itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden varjelussa”. Puranen arvioi STT:lle lausunnon herättävän närää Venäjällä.

– Varmaan Venäjällä luetaan irvistellen tämä lausunto.

Sitä, mitä lause käytännössä tarkoittaa, on kuitenkin vaikea tulkita, sillä virallinen Kiina on tukenut valtioiden itsemääräämisoikeutta, mutta ei silti kritisoinut esimerkiksi Venäjän sotaa Ukrainassa.

Venäjän näkökulmasta Kazakstan on sen liittolainen, mutta maan johdolta on kuultu myös Venäjän linjan vastaisia lausuntoja.

Kazakstanin presidentti on esimerkiksi sanonut , ettei Kazakstan tunnusta Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin niin sanottuja “kansantasavaltoja”.

– Onko Kiinalla tässä jonkinlaista pelinlukua, aistiiko se, että tuulet puhaltavat toiseen suuntaan. Nähdäänkö tässä Kazakstanin mahdollisuus irtautua Venäjän etupiiristä, pohtii Puranen.

Menot