fbpx
Uutiset

Venäjällä pohditaan, pitäisikö turmakoneen evakuointia hidastaneita matkustajia rangaista

Venäjällä lentomatkustajat eivät usein kunnioita turvallisuusohjeita laskeutumisen jälkeen – turvavöiden irrotus, käsimatkatavaroiden siirtely ja kännykkään puhuminen alkaa heti koneen kosketettua maata.
Venäläisen Suhoi Superjet 100 -koneen sunnuntaisessa turmassa menehtyi 41 ihmistä. Kuva: MAXIM SHIPENKOV
Venäläisen Suhoi Superjet 100 -koneen sunnuntaisessa turmassa menehtyi 41 ihmistä. Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Venäläinen Argumenty i fakty -lehti kysyy, pitäisikö Moskovan lentoturman pelastusoperaatiota hidastaneita matkustajia rangaista.

Erään silminnäkijäversion mukaan muutamat matkustajat hidastivat koneesta poistumista, sillä he ottivat mukaansa käsimatkatavaroitaan. Tämän seurauksena poistumisjonon häntäpäässä olevista matkustajista ei ehtinyt ulos koneesta niin monta kuin ilman matkatavaroiden raahaamista olisi ehtinyt.

Onnettomuuspaikalta kuvatussa videossa näkyy, miten muutama pelastunut matkustaja ilmaantuu kiitoradalle matkatavaroita kantaen. Lentokentältä on saatu todistusaineistoksi useiden silminnäkijöiden ottamia kuvia ja videoita.

Otokset ovat saaneet aikaan kiivasta kommentointia sosiaalisessa mediassa sekä Venäjällä että ulkomailla. Monet kommentoijat ovat sitä mieltä, että matkatavaransa priorisoineiden käytös ei saa jäädä rankaisematta.

Yhdenkin sekunnin säästämisellä on suuri merkitys vastaavissa evakuointitilanteissa.

Argumenty i fakty – lehden haastatteleman venäläisjuristin mukaan asian tiimoilta on mahdollista nostaa oikeusjuttuja.

Matkustajat eivät kunnioita turvallisuusohjeita

Käsimatkatavaroiden mukaan ottamista vastaavissa evakuointitilanteissa on nähty muuallakin maailmassa.

Usein venäläismatkustajat irrottavat turvavyönsä, alkavat siirrellä käsimatkatavaroita ja puhua puhelimesssa heti laskeutumisen tapahduttua koneen vielä liikkuessa. Näin toimitaan, vaikka lennon alussa annettavat turvaohjeet ovat Venäjällä samat kuin muuallakin.

Venäläismatkustajilla on tapana taputtaa aina lentokoneen onnistuneen laskeutumisen jälkeen.

Venäjällä pohditaan parhaillaan, minkä verran Moskovan lentoturmassa loukkaantuneille ja uhrien läheisille maksetaan korvauksia.

Onnettomuuden syy on toistaiseksi epäselvä. Lentokoneen mustia laatikoita tutkitaan parhaillaan.

Menot