fbpx
Uutiset

Venäjällä uusien koronatartuntojen vuorokausiennätys – lähes 16 000 tartuntaa päivässä ei ole johtanut tiukkoihin rajoitustoimiin

Venäjä pyrkii pitämään yhteiskunnan auki kasvavista tartuntamääristä huolimatta. Esimerkiksi Moskovassa otetaan käyttöön kohdistettuja rajoituksia, mutta kaupat, ravintolat ja baarit pysyvät auki.
Ihmiset käyttivät kasvomaskia Moskovan kaduilla lokakuun alussa. Kuva: epa08714856
Ihmiset käyttivät kasvomaskia Moskovan kaduilla lokakuun alussa. Kuva: epa08714856

Venäjällä nähtiin maanantaina uusi koronavirustartuntojen vuorokausiennätys. Uusia tartuntoja todettiin 15 982, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yhteensä maassa on todettu tähän mennessä yli 1,4 miljoonaa tartuntaa. Enemmän tartuntoja on todettu ainoastaan Yhdysvalloissa, Intiassa ja Brasiliassa.

Venäjä ei ole kuitenkaan ryhtynyt tiukkoihin rajoitustoimiin.

Viime viikolla Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov luki pois yhteiskunnan sulkemisen toimenpidelistalta. Peskovin mukaan kevään ensimmäisen aallon jälkeen maassa on “enemmän kehittyneitä hoitomuotoja, jotka mahdollistavat alhaisemman kuolleisuuden” sekä “sairaalasänkyjä” valmiudessa, Deutsche Welle (DW) kirjoittaa.

Venäjän teollisuus- ja kauppaministeri Denis Maturovin mukaan viranomaiset aikovat pitää vähittäiskaupan, ravintolat ja baarit toistaiseksi auki, DW kirjoittaa. Valtion tukea pk-yrityksille pidettiin pandemian ensimmäisen aallon ja tiukempien rajoituksien aikana vähäisenä.

Koronastrategia keskittyykin nyt ihmisten omaan vastuullisuuteen.

– Kyllä, tartuntojen määrä kasvaa, mutta järjestelmä toimii, Peskov sanoi viime viikolla DW:n mukaan.

– Meidän on vain lisättävä ihmisten yleistä tietoisuutta, että he voivat ottaa käyttöön tehokkaampia keinoja tartuntariskin minimoimiseksi.

Moskovassa jopa 5000 tartuntaa päivässä

Moskovan pormestari Sergei
Sobjanin sanoi maanantaina, että viime viikolla oli merkkejä siitä, että viranomaiset olisivat saamassa tartuntojen leviämisen kuriin. Sobjanin sanoi myös Reutersin mukaan, että hän ei näe tarvetta tiukemmille rajoituksille, kuin mitä on jo voimassa.

Moskovassa todettiin sunnuntaina 4 610 uutta tartuntaa. DW:n mukaan kaupungissa on syksyllä todettu jopa yli 5000 uutta tartuntaa päivässä.

Sobjanin sanoi perjantaina uutistoimisto TASSille, että Moskovan sairaalat saavat 1200 uutta potilasta päivässä. Hän myös sanoin toivovansa, että viranomaiset huolehtivat, ettei uusien potilaiden määrä ylitä 1500:aa.

Sobjanin, joka tunnettiin keväällä tiukkojen rajoitustoimien kannattajana, on myös aiemmin syksyllä varoitellut pääkaupungin kasvavista tartuntaluvuista, DW kirjoittaa. Hän kommentoi DW:n mukaan lokakuun alussa, että “tilanne on käytännössä kriittisen rajamailla”.

Sobjaninin lähestymistapa pandemiaan on DW:n mukaan muuttunut keväästä.

Moskova on DW:n mukaan asettanut maanantaista lähtien 6–11-vuotiaat lapset etäopetukseen, mutta vain kahdeksi viikoksi. Työnantajien on pidettävä 30 prosenttia työntekijöistä etätöissä. Lisäksi esimerkiksi myöhään auki olevissa yökerhoissa ja baareissa otetaan käyttöön QR-koodi, joilla asiakkaat rekisteröidään.

Menot