Uutiset

Venäjän armeijasta valitetaan vain vähän

 

Murmanskilainen asianajaja Igor Petrovski on entinen Venäjän Pohjoisen laivaston sukellusveneupseeri. Hän kouluttautui palvelus-aikana asianajajaksi. Aktiiviuran päätyttyä hän alkoi selvittää merisotamiesten työssään kohtaamia ongelmia.

Toistakymmentä vuotta sukellusveneupseerina palvelleen Petrovskin on helppo ymmärtää asiakkaitaan, sillä hän tuntee armeijan sisältä päin.

– Usein kyse on siitä, että potkujen yhteydessä ei makseta asiaankuuluvia korvauksia. Lakisääteisiä vapaapäiviä ei myöskään anneta aina pitää, hän sanoo.

Armeijassa kauan palvelleet ovat ottaneet Petrovskiin viime aikoina yhteyttä yhä harvemmin. Mies ei osaa sanoa, mistä se johtuu.

– Joko ongelmia ei tosiaankaan ole, tai heitä on kielletty vetoamasta oikeuteen.

HEINÄKUUSSA julkaistusta, maan merivoimien sotilasopin päivitetystä versiosta voi lukea, että arktinen alue on lisätty Venäjälle strategisten alueiden joukkoon.

Käytännössä se tarkoittaa Pohjoisen laivaston vahvistamista. Venäjä haluaa päästä käsiksi pohjoisen alueen kaasu- ja öljyesiintymiin ennen muita. Myös Petrovski on huomannut kehityksen.

– Se on kouriintuntuvaa. Merivoimat saa paljon uusia laivoja ja sukellusveneitä.

Pohjoisen laivaston satama sijaitsee suljetussa Severomorskin kaupungissa Murmanskista koilliseen.

Sukellusveneiden parissa työskentelevien elinoloja on parannettu muun muassa pohjoisemmassa sijaitsevassa Gadzhievossa. Tukikohta on saanut uusia asuntoja, ja jopa kokonaisia kaupunginosia on rakennettu.

VENÄLÄISMEDIASSA pyörii jatkuva armeijan romantisoidun ihannoivassa valossa esittävä kampanja. Mainonta on niin taidokkaasti toteutettu, että siihen on helppo uskoa.

Asiaa täydentävät asetekniikan näytökset ja muu varustuksella kehuskelu. Venäjän puolustusministeriö avasi alkukesästä Moskovan lähelle koko perheen armeijahenkisen teemapuiston.

Petrovski kokeili muutama vuosi sitten yhteistyötä sotilaiden omaisia edustavan Sotilaiden äidit -kansalaisjärjestön kanssa. Järjestön näkökulma eroaa merkittävästi entisen ammattisotilaan katsantokannoista.

– Heidän kanssaan on vaikea olla tekemisissä, sillä he eivät ymmärrä, mitä armeijassa tapahtuu, Petrovski kritisoi.

Petrovski pitää järjestöä kaikesta huolimatta tarpeellisena.

Sotilaiden äidit -järjestön Pietarin-toimisto lisättiin viime syksynä ulkomaisten agenttien rekisteriin. Järjestö kertoi samoihin aikoihin epämääräisissä oloissa kadonneiden varusmiesten läheisiltä saamistaan yhteydenotoista.

Järjestön tulevaisuus on vaakalaudalla. Siitä on tullut kannanotoissaan aiempaa varovaisempi.

Sotilaiden äitien Pietarin-toimiston juristia Anton Sherbakia ihmetyttää etenkin yksi asia. Hän ei käsitä, miksi Ukrainassa sotimassa olleet omaisineen jatkavat vaikenemista.

– Joko ihmiset pelkäävät tai hyväksyvät sen, mitä tapahtuu. Mutta mikään ei muutu niin kauan kuin hiljaisuus jatkuu, Sherbak huokaa.

Asiasanat

Päivän lehti

4.4.2020