fbpx
Uutiset

Venäjän ja Ukrainan kaasukiista yltyy – Venäjä uhkaa irtisanoa kaasunkuljetussopimuksen

Ukraina tarvitsee rahaa varastoidakseen kaasua talven varalle ja välttääkseen uhkaavan kaasukriisin.
Nord Stream 2-kaasuputkea lasketaan kuvassa Suomenlahteen. Nord Stream 2:n aloitettua toimintansa Venäjä ei olisi enää riippuvainen Ukrainasta maakaasun kauttakulkumaana. Kuva: Kimmo Penttinen
Nord Stream 2-kaasuputkea lasketaan kuvassa Suomenlahteen. Nord Stream 2:n aloitettua toimintansa Venäjä ei olisi enää riippuvainen Ukrainasta maakaasun kauttakulkumaana. Kuva: Kimmo Penttinen

Venäläisen kaasun kauttakulku Ukrainan kautta Eurooppaan saattaa tyssätä vuodenvaihteeseen. Maiden erimielisyydet kaasuasioista eivät ole hellittäneet alkuvuoden aikana.

Venäjä on uhannut hylätä kokonaan Ukrainan kanssa kymmenen vuotta voimassa olleen kaasunsiirtosopimuksen sen rauetessa vuoden päättyessä.

Venäjä siirsi neuvotteluja

Venäjä on ilmoittanut haluavansa jatkaa keskusteluja aiheesta Ukrainan ja Euroopan unionin kanssa vasta syyskuun lopussa. Alun perin keskusteluja piti käydä vielä kesäkuussa.

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak perusteli neuvottelujen lykkäämistä sillä, että Ukrainan on käytävä ensin parlamenttivaalit ja muodostettava uusi hallitus. Ukrainassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit heinäkuussa.

Lykkäys voi johtaa yhä pitkittyviin neuvotteluihin Venäjältä Ukrainan kautta johdettavan kaasun kohtalosta. On mahdollista, ettei asiaa saada sovittua ennen nykyisen sopimuskauden umpeutumista.

Euroopan komission energiaunionista vastaava varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič yritti kuitenkin pitää yllä toiveikkuutta loppuviikosta Moskovassa käytyjen neuvottelujen jälkeen. Hän totesi, että rakentavia keskusteluja jatketaan puhelimitse kesän aikana.

Ukrainalta loppuu aika

Kuluva kesä on Ukrainan valtiolliselle kaasujätille Naftogazille kriittistä aikaa. Se tarvitsisi lähes miljardi euroa saadakseen kaasuvarastonsa riittävälle tasolle syksyyn mennessä.

Naftogazin toimitusjohtaja Andriy Kobolev varoitti Facebook-päivityksessään, että Gazprom on täyttänyt Euroopan kaasuvarastojaan jopa 60 prosenttia enemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

Venäjän tavoitteesta täydentää EU:n kaasuvarastoja kertoo myös se, että Venäjän Ukrainan kautta kulkevat kaasutoimitukset ovat kasvaneet noin kahdeksalla prosentilla alkuvuoden aikana viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Ukrainalaisen kaasunsiirtoyhtiö Ukrtransgazin tietojen mukaan toukokuussa nähtiin jopa yli 16 prosentin lisäys viime vuoteen nähden.

Kobolevin mukaan Ukraina ei pysty ostamaan riittävästi kaasua, jos Naftogazin maksuvalmiusongelmaa ei saada ratkaistua lähiviikkoina. Energiayhtiö pohtii parhaillaan eri tapoja maksukykynsä parantamiseksi. Keinoina on väläytelty muun muassa yhtiön osinkojen jakamatta jättämistä ja velkojen perimistä ukrainalaisilta alueellisilta kaasuyhtiöiltä.

Yhdysvallat tukee, EU:lla keinot vähissä

Yhdysvaltain energiaministeri Rick Perry on luvannut, että Yhdysvallat pitää tarvittaessa Ukrainan puolia. Perry viittasi mahdollisuuteen, että Venäjä yrittäisi pakottaa Ukrainan taipumaan tahtoonsa käyttämällä aseena energiaa.

EU:n sisällä muun muassa Unkarin ulko- ja ulkomaankauppaministeri Péter Szijjártó on kritisoinut eurooppalaisten kaasuputkistojen riittämättömyyttä vaihtoehtoisen kaasulähteiden hyödyntämiseksi. Hänen mukaansa hyviä suunnitelmia ja lupauksia EU-tasolla riittää, mutta asuntojen lämmitys ja talouden pyörittäminen ei voi perustua pelkkiin lupauksiin.

Szijjártó solmikin Unkarille keväällä Moskovassa sopimuksen, joka takaa venäläisten kaasutoimitusten jatkumisen maahan siinäkin tapauksessa, että kaasun kuljetus Ukrainan kautta loppuu vuodenvaihteeseen.

Naftogaz sooloilee

Energia-alan asiantuntijat ovat huolissaan ukrainalaisten valtiollisten kaasu- ja öljy-yhtiöiden hallitsevasta roolista kilpailutuksissa, joiden avulla Ukraina pyrkii tutkimaan ja hyödyntämään käyttämättömiä kaasu- ja öljyvarojaan. Kilpailutusten tarjoamien jakosopimusten toivotaan houkuttelevan etenkin yksityisiä investointeja. Ukraina arvioi sen talousalueella Mustallamerellä sijaitsevat kaasuvarat merkittäviksi.

Naftogazin ahdinkoa lisää se, että yhtiön pitäisi laskea kaasun hintaa lähes neljänneksellä heinäkuuhun mennessä. Hallitus määräsi asiasta, sillä EU:n kaasun tuontihinta on tippunut merkittävästi viime syksystä.

Ukrainan pääministeri Volodymyr Groisman on tosissaan yrittänyt saada Naftogazia noudattamaan hallituksen määräystä ja laskemaan kaasun hinnan EU-tasolle. Hän on jopa kutsunut tottelematonta Naftogazia kyltymättömäksi monopoliksi. Groismanin mukaan yhtiö ei aio laskea hintoja vaaditusti markkinahintojen tasolle edes heinäkuussa.

Nord Stream 2 jakaa mielipiteitä

Venäjän ja Ukrainan väliseen kaasun kauttakulkukiistaan tuo oman säväyksensä kiistanalainen, Venäjältä Saksaan Itämeren alitse suunniteltu Nord Stream 2 -kaasuputki.

Nord Stream 2:n valmistuttua Venäjä ei olisi enää riippuvainen maakaasunsa kuljetuksesta Eurooppaan Ukrainan kautta.

Nord Stream 2:sta käydään Euroopassa kiivasta turvallisuuspoliittista keskustelua. Moni Euroopan maa pelkää sen lisäävän entisestään riippuvuutta venäläisestä kaasusta. Nord Stream 2:n valmistuttua Venäjä saattaisi lisäksi kohdella Ukrainaa nykyistäkin huonommin.

Nord Stream 2:sta käydään edelleen turvallisuuspoliittista keskustelua Euroopassa. Kuvassa Suomenlahteen laskettua putkistoa. Kuva: Kimmo Penttinen
Nord Stream 2:sta käydään edelleen turvallisuuspoliittista keskustelua Euroopassa. Kuvassa Suomenlahteen laskettua putkistoa. Kuva: Kimmo Penttinen

Molemmat hyötyvät kaasusta

Ukraina ja Venäjä ovat kiistelleet kaasutoimituksiin liittyvistä asioista jo vuosikausia.

Venäjän kaasua kuljetetaan Eurooppaan ainakin toistaiseksi Ukrainan kautta.

Kaasun kauttakulku tuo Ukrainalle merkittäviä tuloja.

Maakaasu on Venäjälle tärkeimpiä vientitulojen lähteitä.

Venäläinen Gazprom ja ukrainalainen Naftogaz ovat riidelleet kaasun kauttakulkumaksuista viime vuosina myös oikeudessa.

Gazprom on jäänyt velkaa Naftogazille miljardeja euroja menetettyinä kauttakulkutuloina.

Gazprom puolestaan on perännyt oikeusteitse Naftogazilta miljardien eurojen maksamattomia kaasulaskuja.

Gazprom on ollut tyytymätön oikeuden päätöksiin ja on käytännössä jo irtisanoutunut sekä kauttakulkua että kaasunostoa koskevista ratkaisuista Ukrainan suhteen.

Menot