fbpx
Uutiset

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisten sotaharjoitusten toinen vaihe alkaa lähellä Ukrainan rajaa

Venäjä ja Valko-Venäjä aloittavat tänään yhteisten sotaharjoitustensa toisen vaiheen, joka venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan kestää 20. helmikuuta asti.
Venäjä ja Valko-Venäjä aloittavat tänään yhteisten sotaharjoitustensa toisen vaiheen, joka venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan kestää 20. helmikuuta asti. Lehtikuva/AFP PHOTO

Venäjä ja Valko-Venäjä aloittavat tänään yhteisten sotaharjoitustensa toisen vaiheen, joka venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan kestää 20. helmikuuta asti. Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton arvion mukaan yhteisharjoituksiin Valko-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa osallistuu noin 30  000 venäläissotilasta.

Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan katsotaan pönkittävän vuoden 2020 kansannousussa heikentynyttä asemaansa. Valko-Venäjän maanpaossa olevan opposition johtajiin kuuluvan Svjatlana Tsihanouskajan mukaan Lukashenka maksaa velkaansa Kremliltä saamastaan tuesta.

–  (Lukashenka) menetti silloin legitimiteettinsä kaikkien maiden silmissä, Kreml on nyt hänen ainoa liittolaisensa. Antamalla maamme näitä sotilasharjoituksia varten hän maksaa velkaansa Kremlille, joka auttoi häntä selviämään vuodesta 2020. Nyt hän haluaa näyttää, ettei ole yksin, vaan hänellä on Kreml tukenaan, Tsihanouskaja kertoi maanantaina puhelimitse STT:lle.

Tsihanouskajan mukaan oppositiossa pelätään nyt, että Lukashenka “luopuu pala kerrallaan maamme suvereniteetista”.

Alkuviikosta STT:lle puhunut Ulkopoliittisen instituutin Itä-Euroopan politiikan tutkija Ryhor Nizhnikau arvioi kuitenkin, ettei Valko-Venäjä yhteisharjoituksista ja aggressiivisesta puheestaan huolimatta ole alistunut pelkäksi Venäjän voimapolitiikan käsikassaraksi.

–  (Lukashenkalla) on yhä valtamonopoli maassaan, eikä hän halua liikkua kohti lähempää integraatiota Venäjän kanssa, mutta hän haluaa voimistaa liittolaisuutta retorisesti. Hän kopioi sen, mitä Putin sanoo osoittaakseen heidän olevan yhtä mieltä, mutta ei mene sen pidemmälle. Toistaiseksi tämä on riittänyt Venäjälle, Niznhikau sanoo.

Menot