Uutiset

Venäjän ja Yhdysvaltojen sotilaallinen johto tapaa Helsingissä - "Kokouspaikan valinnassa ei sen suurempaa symboliikkaa"

Helsinki
07.06.2018, 09:10

Kotimaa

Yhdysvaltain ja Venäjän ylin sotilaallinen johto tapaa Helsingissä huomenna. Tapaamisesta ilmoitettiin torstai-aamuna.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmapäällikkö Mika Aaltola sanoo, että Helsinki todennäköisesti valikoitui tapaamispaikaksi käytännön syistä. Mitään suurempaa symboliikkaa kokouspaikan valinnassa ei hänen mukaansa ole.
Helsingillä on hyvä maine kokouksen järjestäjänä, ja Suomen valtio kykenee takamaan tapaamispuitteet, jotka sopivat osapuolille. Aaltola sanoo, että tapaaminen toki parantaa edelleen Suomen mainetta kokousten järjestäjänä.
Kysymyksessä on matalan profiiliin tapaaminen, joita järjestetään kerran tai pari vuodessa. Venäjän ja Yhdysvaltojen sotilasvoimien tai tiedustelulaitosten korkea-arvoiset edustajat tapaavat ja keskustelevat käytännön asioista, kuten kriisipesäkkeistä, joissa mailla on sotilaallista läsnäoloa ja eriävät intressit.
– On hyvä pitää yhteyttä säännöllisin väliajoin, vaikka maiden välit eivät tällä hetkellä ole millään lailla hyvät, Aaltola sanoo.
Hänen mukaansa asialistalla on luultavasti ainakin Syyria, jossa arvioiden mukaan 200-400 venäläistä kuoli aseellisessa yhteenotossa helmikuussa.
– Myös Pohjois-Korea, Ukraina ja Iran ovat ajankohtaisia kysymyksiä. On hyvä tietää, miltä toisen osapuolen tilannekuva näyttää.

Trumpin ja Putinin suunniteltu tapaaminen ehkä agendalla

Aaltola sanoo, että tapaamisessa saatetaan myös valmistella presidentti Donald Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin suunnitteilla oleva huippukokousta.
Tapaaminen järjestetään Yhdysvaltojen ja Venäjän aloitteesta. Suomen puolustusvoimien edustajia ei osallistu kokoukseen.
Yhdysvaltojen delegaatiota johtaa Yhdysvaltojen asevoimien komentaja, kenraali Joseph Dunford Jr. ja Venäjän delegaatiota Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov. Komentajilla on myös erilliset tapaamiset tasavallan presidentti Sauli Niinistön sekä puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindbergin kanssa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic