Kolumnit Uutiset

Venäjän joukot odottavat jo rajalla

Niitä on toista miljoonaa ja näillä hetkillä ne jyräävät rajan yli citymaastureineen.

Venäläiset turistijoukot tulevat!

On jännittävää seurata, miten Suomessa aletaan vasta nyt vähitellen ymmärtää, että tuossa ihan itärajan vieressä on miljoonien asukkaiden suurkaupunki täynnä potentiaalisia matkailijoita.

Venäjän kasvava ja nopeasti vaurastuva keskiluokka on jo mullistanut Lappeenrannan ja muun itäisen Suomen elämän ja nyt vyöry etenee länteenkin päin.

Uuden vuoden loma Suomessa on luksusta, josta ollaan valmiita maksamaan, jos palvelu vain pelaa. Ja parhaiten se pelaisi, jos täällä edes osattaisiin venäjää.

Joku outo historian jäänne on se kauna, jota Venäjää ja venäläisiä kohtaan täällä edelleen koetaan. Kun Veli Venäläinen tulee rajan yli eurotukku kädessään, on moni toisen ja kolmannen polven sotaveteraani edelleen tarttumassa torrakkoon hätistääkseen vihulaisen takaisin Uralille.

Sanovat, että Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on läntisen maailman suurin elintasokuilu. Näin on saattanut ollakin, mutta nyt tuo kuilu on kovaa vauhtia täyttymässä.

Olisi suoranaista tyhmyyttä olla ottamatta hyötyä irti tästä harvinaisesta tilaisuudesta,

Aiemmin Suomeen on yritetty houkutella turisteja isolla rahalla. Nyt ne tulevat ihan itsekseen, eikä rahoja oikein ymmärretä ottaa.

Turistijoukkojen kärki on jo täällä. Sunnuntaina, kun aamukahvin ohella tarkkailin kahvilan muuta asiakaskuntaa, niin harvassa pöydässä pamistiin suomeksi.

Loppiaisena Lahti ja Helsinki ovat läntisimmät kaupungit, joissa kaupat saavat pitää ovensa auki turistimassoille. Hämeenlinnan seudulla se ei onnistu, päätti viranomainen.

Todennäköisesti menetys ei ole suuri, sillä kuten Hämeen Sanomienkin sivuilla käydyssä keskustelussa on nähty, eivät paikalliset kauppiaat kaipaa asiakkaita sunnuntaisin. Ilmeisesti puodinpitäjät haluavat niin paikallisten kuin turistienkin asioivan mieluummin Willassa tai Ideaparkissa.

Sunnuntain Maaseudun tulevaisuudessa pohdittiin, kuka houkuttelisi venäläisturistit Länsi-Suomeen asti.

Asiantuntijana haastatellun Matkailun edistämiskeskuksen aluepäällikön Arto Asikaisen mukaan venäläisten houkuttelu kauemmas itärajalta vaatii – yllätys, yllätys! – markkinointia.

– Eivät matkailijat lähde kulkemaan sokkona ympäri maata ja katsomaan, mitä missäkin tapahtuu, Asikainen sanoo.

Ja siinä hän on täysin oikeassa.

”Loma Suomessa” ja sen eri muunnelmat ovat viime viikkoina olleet suosituimpia hakusanoja venäjänkielisissä hakukoneissa ja sosiaalisessa mediassa. Matkailu Suomessa on todella iso hitti Pietarin varakkaan keskiluokan keskuudessa.

Käsi sydämelle, paikalliset matkailuyrittäjät: oletteko edes harkinneet muutaman euron hintaista venäjänkielistä mainosta Googlessa tai Venäjän ”Facebookissa” VKontaktessa?

Niin arvelinkin.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic