Uutiset

Venäjän kanssa tehdyn sopimuksen jatko on harkinnassa

Suomi pohtii jatkoa Venäjän kanssa tehtyyn sopimukseen, jolla on rajoitettu Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien käyttöä. Huhtikuun 10. päivä tuli voimaan rajoitus, jonka mukaan vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset saavat kulkea näiden kahden raja-aseman läpi.

Sopimus tehtiin enintään 180 päiväksi eli se loppuu lokakuussa.

Itärajalla ei ole ollut kevään jälkeen paljon turvapaikanhakijoita, joten hallitsemattoman maahanmuuton suitsimista varten tehty sopimus voi olla tarpeeton.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ei halua ennakoida, mikä tulee hallituksen linjaksi.

– Päätöksiä ei ole tehty. Puhumme ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kanssa tilanteesta vielä elokuun aikana. En halua näitä keskusteluja ennen ennakoida päätöstä, Risikko sanoo.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) pitää mahdollisena, ettei uutta sopimusta tehdä, jos rajatilanne vaikuttaa olevan normaali.

– Se on vaihtoehto. Olennaista on, että käytännöt pysyvät rajalla hyvinä ja raja pitää. Tilanne on nyt hyvä. Toivottavasti viime talvena nähtyä, ohimenevää piikkiä turvapaikanhakijoiden määrässä ei nähdä, Kaikkonen sanoo.

Rajavartiolaitoksen mukaan turvapaikanhakijoita ei ole itärajalla kevään jälkeen näkynyt normaalia enempää ja tilanne on nykyisin hyvin rauhallinen.

– Lapin rajanylityspaikkojen laittoman maahantulon ilmiön päätyttyä helmikuun lopussa itärajan rajanylityspaikoilla on tilastoitu yhteensä 20 turvapaikkahakemusta maalis-heinäkuussa, Rajavartiolaitos kertoo.

Näistä turvapaikanhakijoista noin puolet on ollut venäläisiä. Joukossa on ollut myös ihmisiä muun muassa Pakistanista ja Sri Lankasta.

Rajavartiolaitoksen mukaan laittomaan maahantuloon käytettävät pääreitit sisärajoilla kulkevat Etelä-Suomen satamien ja Tornion kautta Ruotsista Suomeen.

– Heinäkuussa luvattomia rajan­ylityksiä havaittiin muutamia myös Helsinki-Vantaan lentokentällä, muun muassa Schengen-sisärajalennolta Venetsiasta, rajavartiolaitoksen viestinnästä kerrotaan.

Kesä on kuitenkin ollut tavanomaista rauhallisempi.

– Yleensä vilkkaaseen kesäkauteen nähden laittomasti maahan saapuneiden henkilöiden osuus heinäkuun hakijoista on suhteellisen alhainen, Rajavartiolaitos tiedottaa.

Maahanmuuttoviraston alustavien tietojen mukaan tänä vuonna Suomessa oli jätetty kesäkuun loppuun mennessä yhteensä 3 679 turvapaikkahakemusta, joista 362 kappaletta tuli heinäkuussa.

Tästäkin määrästä 81 hakemusta tehtiin EU:n sisäisten siirtojen perusteella.

Viime aikoina rajavartiolaitoksen tietoon on tullut vain yksittäisiä maahantulon yrityksiä ilman asianmukaisia papereita.

Kiteellä havaittiin 15. heinäkuuta vuoden kolmas luvaton rajan- ylitys Venäjältä Suomeen. Kiinni jäädessään ylittäjä anoi turvapaikkaa.

Ulkorajan lentoliikenteessä paljastettiin heinäkuussa muutamia luvattomia rajanylityksiä, joissa tekotapana käytettiin Suomen kautta kulkevia transit-lentoja.