fbpx
Uutiset

"Venäjän ohjusharjoitus on sotilaiden tapa näyttää voimaa", sanoo maanpuolustuskorkeakoulun professori

Naton suuren sotaharjoituksen tuntumassa Norjanmerellä on myös ohjusharjoitus torstaista lauantaihin.
Naton Trident Juncture -sotaharjoitukseen osallistuu Rovaniemellä tukikohtaansa pitävä Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135-ilmatankkauskone. Se kävi tiistaina tankkaamassa harjoitukseen osallistuvia hävittäjiä Trondheimin yläpuolella.

Venäjän ohjusharjoitus Naton suuren sotaharjoituksen tuntumassa Norjanmerellä ei yllätä maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessoria.

– Kyse on kansainvälisen jännityksen pitkään jatkuneesta lisääntymisestä. Kun toinen tekee jotain, toinen vastaa siihen omalla toimenpiteellään, sanoo maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Jyri Raitasalo.

Kyse on siis Natosta ja Venäjästä.

Parhaillaan käynnissä olevaan Naton Trident Juncture -harjoitukseen osallistuu 40 000 sotilasta, 150 lentokonetta ja 70 merialusta yli 30 maasta. Se tapahtuu pääasiassa Norjanmerellä, mutta osittain myös Itämerellä.

Venäjän ilmoituksen mukaan Venäjän laivasto toteuttaa ohjusharjoituksia tällä viikolla torstaista lauantaihin Norjanmerellä kansainvälisellä merialueella, aivan Nato-harjoitusalueen tuntumassa.

– Se on sotilaiden tapa viestiä ja näyttää voimaa rauhan aikana, sanoo Raitasalo.

Hän ei pidä Venäjän ohjusharjoitusta yllättävänä.

– Kyse ei ole vain Trident Junctionista vaan pidemmän aikavälin suhteiden kiristymisestä, hän huomauttaa.

Venäjä toiminut samoin ennenkin

Venäjän voimannäyttö ei ole mitenkään poikkeuksellista. Tämän vuoden huhtikuussa Venäjä järjesti Itämerellä lähellä Latvian aluevesiä ohjusharjoituksen.

Nato-maa Latvia reagoi harjoitukseen voimakkaasti, sillä se joutui sulkemaan osan ilmatilastaan kolmeksi päiväksi.

Nyt käsillä olevassa asetelmassakaan ei Raitasalon mielestä ole syytä erityiseen huoleen.

– Tämä on sotilaallisesti business as usual -tyyppinen kehitys. Venäjä ei pidä siitä, että Nato harjoittelee isoilla joukoilla sen lähialueilla, hän sanoo.

Se on toinen kysymys, että kiristyvässä ilmapiirissä sotaharjoitusten toteuttaminen toistensa tuntumassa tuo aina mahdollisuuden, että vahingossa tapahtuu jotain, mitä ei tarkoiteta.

– Nato-harjoituksen johtohan on todennut, että harjoitella saa, kunhan ei sekaannu Naton harjoitukseen, sanoo Raitasalo.

Menot