fbpx
Uutiset

Venäjän öljyonnettomuus on maan suurimpia - siperialaisjoen toipumiseen mennee vuosikymmeniä

Norilskin kaivoskaupungissa 20 000 tonnia öljyä on vuotanut jokeen. Putin julisti hätätilan, ripitti yhtiön johtoa laiminlyönneistä ja määräsi lakimuutoksia vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi tulevaisuudessa.
Öljyvuotoa Ambarnaja-jokeen Norilskissa pidetään yhtensä Venäjän nykyhistorian suurimmista. Kuva: epa08465326
Öljyvuotoa Ambarnaja-jokeen Norilskissa pidetään yhtensä Venäjän nykyhistorian suurimmista. Kuva: epa08465326

Jättimäinen öljyvuoto Venäjän Siperiassa on suurimpia maan nykyhistoriassa. Näin sanoi Aleksei Knizhnikov Venäjän WWF-järjestöstä.

Venäjän Greenpeace puolestaan vertasi öljyvuotoa Exxon Valdez -tankkerin tuhoisaan vuotoon Alaskassa vuonna 1989.

Yli 20 000 tonnia dieseliä pääsi vuotamaan Ambarnaja-jokeen Norilskissa viime viikon perjantaina, kun öljysäiliö romahti voimalaitoksessa. Öljyä valui paikalta yli 11 kilometrin päähän.

Laitoksen omistava Norilsk Nickel kertoi lausunnossaan, että turma johtui ikiroudan sulamisesta. Yksi tankin pylväistä romahti. Yritys on maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja.

Asiasta kertovat muiden muassa The New York Times, uutistoimisto Reuters ja Deutsche Welle.

Vanhaa tankkia ei korvattu ajanmukaisella

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatii lakimuutoksia, jotteivät vastaavat onnettomuudet olisi tulevaisuudessa enää mahdollisia.

Norilskin öljyvuodon paljastuttua hän on ripittänyt useampia asianosaisia.

Still-kuva videosta, joka näyttää tutkijat ja pelastustyöntekijät työskentelemässä voimalaitoksen onnettomuusalueella. Kuva: epa08465321
Still-kuva videosta, joka näyttää tutkijat ja pelastustyöntekijät työskentelemässä voimalaitoksen onnettomuusalueella. Kuva: epa08465321

Perjantaina vuorossa oli Norilsk Nickel -yhtyön miljardööriomistaja Vladimis Potanin, jota Putin moitti siitä, ettei öljyonnettomuuden aiheuttanutta vanhaa tankkia ollut korvattu ajanmukaisella.

– Jos se olisi vaihdettu ajoissa, ei olisi tapahtunut tällaista ekologista vahinkoa eikä yhtiön ei tarvitsisi korvata näitä puhdistuskuluja, Putin ripitti Potaninia televisioidussa tapaamisessa.

“Saammeko tietää hätätilanteista sosiaalisessa mediassa?

Putin kertoi kiukustuneensa, kun hän sai tietää onnettomuudesta vasta sunnuntaina, kaksi päivää sen tapahtumisen jälkeen.

– Miksi valtion virastot saivat tietää asiasta kaksi päivää tapahtuman jälkeen? Saammeko tietää hätätilanteista sosiaalisessa mediassa? Oletteko täysin terveitä siellä, Putin jyrähti keskiviikkona suorassa lähetyksessä ja moitti yritystä.

Norilsk Nickel väitti lausunnossaan tiedottaneensa tapahtuneesta “ajoissa”. Krasnojarskin alueen kuvernööri Alexander Uss kertoi Putinille saaneensa tiedon “todellisesta tilanteesta” vasta sunnuntaina, kun “hälyttävää tietoa näkyi sosiaalisessa mediassa”.

Putin julisti alueelle hätätilan keskiviikkona.

Onnettomuudesta on käynnistetty rikostutkinta, ja laitoksen johtaja Vjatseslav Starostin on otettu kiinni.

Kestää vuosikymmeniä ennen kuin luonto on entisellään

Öljyäonnettomuuspaikalla keräävät parhaillaan sadat ihmiset. Vuodosta oli torstaihin mennessä saatu talteen 340 tonnia.

Rosrybolovstvon alueen kalastusvirasto varoitti, että voi kestää vuosikymmeniä ennen kuin luonto on entisellään.

Joen rannalla oleviin tankkeihin kerätään öljyn saastuttamaa vettä. Kuva: epa08466714
Joen rannalla oleviin tankkeihin kerätään öljyn saastuttamaa vettä. Kuva: epa08466714

– Nyt voi jo sanoa, että ekologisen tasapainon korjaantuminen Norilo-Pjasinskin vesialueella kestää vuosikymmeniä, viraston tiedottaja Dmitri Klokov sanoi.

Norilsk Nickel kertoi tuoneensa asiantuntijoita Moskovasta auttamaan onnettomuuden jälkien korjaamisessa.

Yrityksen tiedottaja Tatjana Jegorova arvioi tiistaina, että öljy saadaan joesta 10–14 päivän kuluessa.

Kaivosyhtiöllä kontollaan aiempiakin ympäristöturmia

Norilsk onSiperiassa syrjäinen 180 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee 300 kilometriä napapiirirajasta pohjoiseen. Moskovaan kaupungista on lähes 3 000 kilometrin matka.

Norilsk on suljettu kaupunki, ulkomaalaiset tarvitsevat erityisen luvan vierailla siellä. Kaupunkiin ei pääse rauta- eikä maanteitä pitkin.

Satelliittikuvassa näkyy öljyn saastuttama alue Ambarnaja-joessa. Kuva: epa08466376
Satelliittikuvassa näkyy öljyn saastuttama alue Ambarnaja-joessa. Kuva: epa08466376

Kaupunki on käytännössä rakentunut Norilsk Nickelin toiminnan ympärille. Aluetta pidetään saastuneena, vaikka yritys on sanonut pyrkivänsä kohentamaan ympäristön tilaa.

Norilsk Nickelillä on kontollaan aiempiakin ympäristöturmia. Vuonna 2016 Siperiassa Daldykanjoki värjäytyi punaiseksi, kun yhdellä sen tehtaista sattui vuoto, jota rankkasateet levittivät. Tuolloinkin kesti useita päiviä ennen kuin yritys myönsi osallisuutensa.

Norilsk Nickel

Norilsk Nickel on maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja.

Sen omistaa Venäjän rikkain mies Vladimir Potanin.

Puutteet

Rosteknadzor-virasto, joka valvoo Venäjällä muun muassa ympäristö- ja ydinasioita, löysi vuosina 2017–2018 kymmeniä puutteita laitoksessa, jossa vuoto nyt tapahtui.

Voimalaitos ei ollut esimerkiksi puhdistanut ruostetta joistakin sen öljysäiliöstä, vaikka viranomaiset olivat ohjeistaneet siihen jo vuosia aiemmin.

Norilsk

Norilskin syrjäinen kaupunki Siperiassa on rakentunut yrityksen toiminnan ympärille.

Kaupunki on rakennettu ikiroudan päälle. Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpeneminen uhkaa kaupungin rakenteita.

Norilskissa on 180 000 asukasta.

Menot