fbpx
Uutiset

Venäläiset lääkärit ja hoitajat taistelevat koronavirusta vastaan keskellä pelkoa, epäluottamusta ja jopa vihamielisyyttä

Epäluulo lääkäreitä ja hoitajia kohtaan heijastelee laajempaa epäluuloa valtiota kohtaan.
Terveydenhuollon työntekijä otti covid-19-testiä taksissa istuvalta kansalaiselta Moskovan kadulla 25. toukokuuta. Kuva: epa08443265
Kuvituskuva: epa08443265

Länsimaiden sairaaloissa koronavirusta vastaan taistelevat lääkärit ja hoitajat ovat vaarassa, mutta toisaalta he ovat myös saaneet ylistystä tavallisilta kansalaisilta. Venäjällä terveydenhuollon työntekijät sanovat kohtaavansa pelkoa, epäluottamusta ja jopa avointa vihamielisyyttä, kertoo CNN.

Tatjana Revva on tehohoidon erikoistuntija Kalatsh-na-Donussa Etelä-Venäjällä. Hän julkaisi maaliskuussa videon sairaalansa suojavarusteiden pulasta yhdessä Venäjän oppositioon kytköksissä olevan lääkäriliiton kanssa. Videon noustua suosioon hänet kutsuttiin paikallisen poliisin puheille.

– Annoin poliisille lausunnon juristin kanssa, mutta toinen minua vastaan esitetty lausunto meni syyttäjän toimistoon, sanoi Revva yövuoronsa jälkeen CNN:lle Skypen välityksellä.

Viranomaiset tutkivat suojavarusteiden ja hengityslaitteiden saatavuuden hänen sairaalassaan – kuukausi sen jälkeen kun hän oli kertonut ongelmasta.

Revva ei ole saanut sakkoja, mutta hän pelkää muunlaista kostoa. Sairaalan johtava lääkäri Oleg Kumeiko sanoi 29. maaliskuuta julkaistussa lausunnossaan Youtubessa, että väite suojavarusteiden pulasta sairaalassa oli “ehdottomasti valhetta”.

Venäjällä kiertää runsaasti huhuja ja salaliittoteorioita siitä, että covid-19-virus olisi lääkärien keksintö yhteiskunnan kontrolloimiseksi, siitä että terveystyöntekijät piilottelisivat uhrien todellista lukumäärää ja siitä että he raportoisivat kuolonuhrien määrän väärin saadakseen lisää rahaa hallitukselta.

Vain tuttuihin lääkäreihin luotetaan

Moskovalainen antropologi Aleksandra Arhipova sanoo, että epäluulo lääkäreitä ja hoitajia kohtaan heijastelee laajempaa epäluuloa valtiota kohtaan. Jotkut näkevät lääkärit sankareina, mutta moni näkee heidät “pettureina tai vihollisina”, jotka osallistuvat suunnitelmiin ihmisten kontrolloimiseksi.

– Venäläiset eivät usko valtion lääketieteeseen, he uskovat vain lääkäreihin, jotka he tuntevat henkilökohtaisesti, Arhipova sanoi CNN:lle.

Venäläisiä lääkäreitä on kuollut mystisissä olosuhteissa. Ambulanssilääkäri Aleksandr Shulepov sai vakavia päävammoja pudottuaan ikkunasta. Kaksi muuta lääkäriä kuoli samanlaisissa olosuhteissa.

Runsaimmin venäläisiä lääkäreitä tappaa kuitenkin koronavirus. Tähän mennessä terveysalan työntekijöitä on kuollut runsaat sata, kertovat viralliset tilastot. Alan ammattilaiset, jotka eivät usko hallituksen tilastoihin, ovat keränneet omia epävirallisia tietoja. Niiden mukaan koronavirukseen kuolleiden lääkäreiden ja hoitajien määrä on yli 300.

Menot